Forto nakon sastanka sa Vesićem: Fokusirati se na regionalno povezivanje

Vijesti 12. jun 202311:31 0 komentara
N1/ F.Z.

Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Edin Forto sastao se danas u Sarajevu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem, a u obraćanju medijima nakon sastanka poručio je da fokus treba biti na regionalno povezivanje.

Mislim da se trebamo koncentrisati na regionalno povezivanje. Saobraćajna infrastruktura je i naš cilj i naše sredstvo približavanja EU kroz transportnu zajednicu koja jeste projekat EU a u kojem mi ravnopravno učestvujemo. Neki od projekata su već vidljivi i mi ćemo zajedno sa Vladom Srbije aplicirati kod EU za bespovratna sredstva i finansiranje najmanje dva projekta: Pruga koja se proteže od Banjaluke preko Doboja, Tuzle, Zvornika dalje u Srbiju i rekonstrukcije mostova koji povezuju BiH i Srbiju“, kazao je Forto nakon sastanka.

“To je nešto što ćemo uraditi u skorom roku, poput digitalizacije transportnih dozvola koje postaju neka vrsta birokratskog tereta. Želimo da to pojednostavimo i napravimo taj iskorak u digitalnom smislu koji nisu napravile i neke zemlje koje su mnogo razvijenije, da pokažemo da znamo i umijemo i idemo ka EU”.

Forto je kazao da je veliki posao pred njima jer se nagomilalo puno posla.

Ovo nije sve o čemu smo razgovarali, rekao bih da je puno stvari nagomilano i veliki je posao pred nama. Želim još reći i najaviti da ćemo 5. jula u Brčkom imati jedan skup i konferenciju na temu povezivanja, posebno na temu ovog što treba da riješi BiH, a to je autocesta orašje – Brčko -Tuzla, a to je određivanje trase,  unapređenje luke u Brčkom i željeznički koridori koji će pratiti ove ceste“.

“Moramo napraviti zamah u kojem će biti normalno da gradimo stotine kilometara i pruge i ceste u svakom trenutku”, kazao je Forto nakon obraćanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!