Gdje je Fikret Prevljak?

Vijesti 05. sep 202314:58 0 komentara
F.Z./N1

Tužilaštvo BiH potvrdilo je za N1 kako se među osobama koje su prijavljene zbog ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Hrasnice i okoline nalazi i Firekt Prevljak, penzionisani general Armije BiH, ratni komadant Četvrte motorizovane brigade.

“S obzirom da je predmet u fazi prijave, više informacija ili detalja, ne možemo davati”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pojedini bh. mediji objavili su kako Fikret Prevljak navodno ne živi više u BiH, da je s porodicom preselio u Tursku dok su nekretnine, njegova višemilionaka imovina oglašeni za prodaju.

U tekstu Slobodne Bosne kojeg potpisuje, novinar Senad Avdić navodi se da bi povod za njegov navodni bijeg mogao biti sudski proces, istraga ratnih zločina počinjenih na području Hrasnice i drugih slobodnih teritorija općina Ilidža u vrijeme kada je Prevljak bio komandant Četvrte brigade Armije BiH.

“Priče o odlasku Prevljaka iz zemlje, krenule su početkom ljeta. Samo nekoliko nedjelja ranije Sud Bosne i Hercegovine izrekao je (napravomoćnu) oslobađajuću presudu trojici pripadnika Armije BiH za zločine počinjene nad Srbima u Hrasnici u periodu 1992-1994.godine. Tokom višegodišnjeg procesa protiv trojice bivših pripadnika Četvrte brigade ABiH, Senada Gadže, Zaima Laličića i Sulje Hebiba, utvrđena su brojna kršenja ljudskih prava građana srpske nacionalnosti, uključujući protivpravno lišavanje slobode, mučenje, nekoliko ubistava, ali, prema riječima Medihe Pašić, predsjedavajuće Sudskog vijeća, nije bilo kredibilnih svjedoka i dokaza koja bi trojicu optuženih povezivala sa njima. Gotovo paraleno sa suđenjem pred Sudom BiH u Beogradu se sudilo Husejnu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije BiH uhapšenom u Srbiji, optuženom kao upravniku zatvora u Sokolović koloniji za hapšenje i mučenje Srba u tom ilidžanskom naselju. Nakon prvostepene kazne od 10 godina, Apelacioni sud je početkom ove godine izrekao Mujanoviću kaznu od 4,5 godine zatvora, što je „pokrilo“ vrijeme koje je proveo u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu.

Zločini i kršenja ljudskih prava za koje su bili terećeni optuženici pored sarajevskim i beogradskim sudom dešavali su se u zoni odgovornosti Četvrte brigade ABiH, pa su poznavatelji ratnih i pravosudnih prilika godinama spekulirali na temu kako se Fikret Prevljak uspio „izvući“ neokrznut iz svega toga. Njegova moć i utjecaj tokom rata bili su neprikosnoveni i nisu se završavali na razini komandovanja i rukovođenja brigadom. navodi uz ostalo Avdić.

Na društvenim mrežama se posljednjih dana javilo I više svjedoka koji tvrde da je Fikret Prevljak viđen u Turskoj u društvu Sakiba Mahmuljina, penzionisanog generala Armije BiH koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog zločina kojeg su mudžahedini počinili nad Srbima u naselju Vozuća. Ministarstvo pravde BiH je nedavno zatražilo od vlasti Turske da izruče Mahmuljina ovdašnjem pravosuđu, odgovora još nema, prenosi Slobodna Bosna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!