Gowan za N1: Da Rezolucija o Srebrenici nije usvojena sada, ne bi bila zadugo

Vijesti 28. maj 202421:36 0 komentara
N1

Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o obilježavanju genocida u Srebrenici, sve ono što je prethodilo usvajanju i samo usvajanje izazvalo je brojne kontroverze. O tome kako se u New Yorku gledalo na usvajanje Rezolucije, da li je usvojena u pravom trenutku, koliko su funkcionalna tijela UN-a i šta mogu uraditi po pitanju rata na Bliskom istoku u intervjuu za N1 govori Richard Gowan, UN direktor u Međunarodnoj kriznoj grupi.

N1: Generalna skupština UN glasala je o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Prošle sedmice vidjeli smo rezultat. Postoje različita mišljenja o glasanju i ko je pobedio, a ko izgubio. Vi vrlo dobro poznajete Ujedinjene nacije. Komentirali ste prije glasanja o rezoluciji. Kakva je Vaša reakcija nakon glasanja?

Gowan: To je bila veoma teška procedura, a Srbija je, uz podršku Rusije i nekih drugih sila, uložila veliki napor da ova rezolucija ne dođe na glasanje. Na kraju krajeva, mislim da je to tužno jer su diplomate više vremena provodile fokusirajući se na diplomatsku igru, na brojeve glasanja. Nisu se baš fokusirali na pravi problem, što se dogodilo u Srebrenici 1990-ih. Sama rezolucija je dobra, čvrsta rezolucija koja obilježava užasan događaj. Mislim da je diplomatija oko toga stvorila nove podjele. Ali to nije iznenađujuće jer su UN trenutno duboko podijeljena institucija. Mnogo je ljutnje zbog onoga što se dešava u Gazi. Nepovjerenje među članovima. Dakle, ovo će uvijek biti teško vrijeme za traženje konsenzusa o osjetljivoj rezoluciji ovog tipa.

N1: Neki u GS UN su rekli da su tražili konsenzus, ali nisu htjeli glasati jer imaju svoja interna pitanja. Vidjeli smo neke prepirke između afričkih zemalja. Da li je ovo bio pravi trenutak, po Vašem mišljenju, da se ova rezolucija stavi na glasanje ili bi bilo koji drugi trenutak bio teži, znajući stanje u UN GS općenito i Ujedinjenim nacijama u ovom trenutku?

Gowan: Mislim, ne mislim da je to bio savršen trenutak da se ide za ovakvo rješenje jer su svi tako teško, često ljutito raspoloženi zbog sukoba na Bliskom istoku, ali i sukoba u Ukrajini. Ali ne mislim da bi imalo smisla čekati bolji trenutak u UN. Nema naznaka da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti značajno smanjenje tenzija u Generalnoj skupštini. Tako da mislim da da su sponzori rezolucije pauzirali, da su stavili rezoluciju na led, možda, znate, možda se ne bi mogli vratiti na rezoluciju jako dugo. I na kraju bi to izgledalo kao neuspjeh obilježavanja onoga što se dogodilo u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!