Građani pograničnog područja sa HR razočarani: Pođem do apoteke, pitaju gdje ću

Vijesti 15. dec 202210:18 1 komentar

Veće gužve, i duža zadržavanja, prva su asocijajcija mještanima Izačića nadomak Bihaća pri pomenu ulaska Hrvatske u Šengen zonu. Kažu situacija je i sada loša, u toku sezone, kroz selo se stvaraju kolone duge i do dva kilomentra, a mještani se teže odlučuju na prelazak granice koju vide sa prozora svojih kuća.

U Hrvatsku mogu pješke. Od centra sela Izačić istoimeni granični prelaz udaljen je tek 800 metara. No zbog prprema Hrvatske za Šengen zonu već osjećaju posljedice.

“Par puta sam se vratio zbog maltretiranja, koliko imaš sredstava, kuda putuješ, koliko se zadržavaš. Ja to ne mogu podnijeti, onda kažem, ja se vraćam nazad. A idem na par sati, do apoteke u Korjenici ili do pošte, pošto je EU pošiljke brže idu”, kaže mještanin Izačića Rifet Pašić.

Do nedavno su porodici i prijateljima u Hrvatskoj, ali i Sloveniji i Austriji rado slali pakete domaćih proizvoda, no to više nije moguće.

“Katastrofalne su kazne, upoznao sam prije tri dana jednu gospođu koja je za dva kg jezgre oraha platila 400 EUR, ljudi su prije plaćali po 600, po 800 EUR, ako imate jednu cigaretu više od dozvoljene, platićete kaznu”, dodaje Pašić.

GP Izačić je integrisani granični prelaz i u potpunosti se nalazi na teritoriji BiH. U neformalnom razgovoru graničari su nam rekli da ne očekuju neke velike promjene, jer su njihove hrvatske kolege i do sada poštovale visoke standarde Šengen zone.

Iako je na ovom prelazu moguće dobiti pograničnu propusnicu, nije je moguće na njemu i koristiti, jer su namjenjene samo za lokalne granične prelaze, ne i međunarodne.

Zbog čega stanovnici Izačića te propusnice i ne posjeduju.

“To je trebalo da bude, pogranične propusnice, kao što kada sam radio u Sloveniji, ali ovdje to kod nas nema”, pojasnio je sagovornik N1.

Primjena Šengen pravila na ovom, ali i svim drugim prelazima sa Republikom Hrvatskom stupiće na snagu 1. januara. Prema do sadašnjim najavama od novembra će biti primjenjivan i ETIAS sistem, prema kome će i državljani BiH putem elektronskog sistema prijavljivati za ulazak u Šengen zonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare