Gradska uprava u Prijedoru traži istragu protiv imama u Kozarcu: Oglasila se Islamska zajednica

Vijesti 16. jan 202412:17 0 komentara
MINA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je gradska uprava u Prijedoru zatražila istragu nadležnih institucija protiv Amira efendije Mahić, glavnog imama u Kozarcu.

Naime, Gradska uprava u Prijedoru je zatražila istragu nadležnih istutucija zbog hutbe Mahića 12. januara ove godine.

“Javno se osuđuje neprimjereno obraćanje efendije Amira Mahića u kome je izrečeno više uvredljivih konstatacija na račun Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika i iz kojih se jasno nazire govor mržnje, jer kako drugačije nazvati konstatacije kao što su „dušmani“ i koji „laju (…) Pozivaju se nadležne pravosudne institucije da u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor u skladu sa zakonom rasvijetle i daju pravnu kvalifikaciju ovog nemilog događaja i u vezi sa tim pokrenu potrebne pravne procedure, imajući u vidu da je djelima koji u osnovi imaju govor mržnje potrebno davati prioritet u rješavanju jer ista ostavljaju negativan trag u zajednici“, naveli su iz Gradske uprave Prijedor.

Iz Islamske zajednice odnosno Medžlisa u Kozarcu oglasili su se saopštenjem za javnost u kojem ističu da glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već, kako navode, ukazivao je na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane.

“Pozivamo gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora. Pozivamo gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu”, istakli su iz MIZ Kozarac.

Napadnut imam džamije u Prijedoru: “Atmosfera intenzivno nacionalistički nastrojena, povratnici uznemireni”

Podsjećamo, Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer-ef. Redžić i njegova porodica napadnuti su krajem decembra na vratima svoga stana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!