Hadžibegić: Svaki dan dovim da se ne povrijedi Džeko

Nogomet 04. jan 202321:49 3 komentara

Faruk Hadžibegić, novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, u Pressingu na N1 kazao je kako će mu jedan od prvih zadataka biti vraćanje kulta reprezentacije. "Ako ne znam napraviti pobjednički mentalitet dajte da kopiramo to što su uradili Hrvati", poručio je još.

Da li su igrači obaviještani da ćete biti novi selektor?

Ne znam, nemam odgovor na to pitanje.

Dobili ste ugovor na godinu dana sa Savezom, jeste li se osigurali?

Toliko dugo sam u ovom poslu da znam da se ne možete osigurati, možete kad tad doći u sukob.

Kakve su šanse da idemo na EURO?

Treniramo i radimo da budemo prvi. Drugo mjesto nas vodi u baraž. Moramo iskoristiti sve mogućnosti. Nemojmo sad misliti došao je novi selektor, drugi će se skloniti i mi ćemo biti prvi. Imamo Portugal u grupi. Evo i Luksemburg. Pitajte Srbiju kako su igrali sa njima? Sa Crnom Gorom sam ih jedva pobijedio. Nema više levata i slabijih ekipa.

Kako vratiti kult reprezentacije?

Nema tu recepta, moramo krenuti od kuće, škole, klubova… mi smo ipak Balkanci. I u moj vrijeme je bilo hajmo na roštilj, malo kod tetke na baklavu. Bio sam selektor Crne Gore, izvanredna reprezentacija i ljudi, i oni su kao i mi. Ja sam kazao – hajmo momci to promijeniti. Kažem im da smo profesionalci. Mi imamo mentalitet koje moramo mijenjati.

Hoćete li dopustiti igračima da, kao do sada, obilaze rodbinu?

Sve je stvar dogovora. I ja sam radio stvari koje nisu prihvatljive. Želim s njima raščistiti – da ono što radimo u klubovima isto radimo u reprezentaciji. Mi ne možemo biti Amerikanci i Kinezi, sve je stvar dogovora. Naši igrači od svojih para plaćaju da što prije budu u klubu, pa nije klub veći od reprezentacije. To mi je jedan od prvih koraka, da imamo kult reprezentacije.

Hrvatska je uspjela izgraditi pobjednički mentalitet?

Danas sam spomenuo da ako ne znam napraviti dajte da kopiramo to što su uradili Hrvati.

S kim ćete se savjetovati?

Sa svima, volim razmjeniti mišljenja sa drugima. Cijenim Duška Bajovića… Čujem se sa svim kolegama, mene samo fudbal interesuje. Svako vidi drugačije fudbal i svačije mišljenje je korisno. Pošto sam odgovoran, meni se trebaju složiti kockice.

Zašto su selektori prije vas insistirali na igranju fudbalera koji nisu standardni?

Mi nemamo pet miliona igrača kao Kina. Ko želi da igra za reprezentaciju on je za mene kandidat, a još kad ima bitnu ulogu. Mi nismo u prilici da imamo samo igrače u najjačim ligama. Imamo Džeku koji igra u jednom od najvećih klubova i svaki dan moram proučiti dovu da se ne povrijedi.

Ovo pitanje se veže i za fudbalske menadžere, koji navodno vrše pritisak na selekciju igrača?

Menadžeri su priznati u svijetu fubala, to su ljudi koji rade svoj posao. Šta ja imam sa menadžerima? Ja gledam samo igrača. Ne vjerujem u miješanje menadžera. Nisam naivan. Oni su sastavni dio dekore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare