Helez prijeti Dodiku da se “ne zaigra”: Izbacit ćemo ga iz vlasti!

Vijesti 01. dec 202321:21 0 komentara
Zukan Helez (N1)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovini iz SDP-a Zukan Helez poručio je u petak koalicionom partneru, lideru SNSD-a i predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, da ako se "zaigra" i nastavi sa blokadam da postoji matematička mogućnost da se njegova stranka izbaci iz vlasti na državnom nivou. Helez je u Centralnom dnevniku na Face TV-u iznio tvrdnju da dva člana Predsjedništva BiH mogu raspustiti državni Dom naroda, koji je "Dodikova brana" - kako je kazao ministar, i da se delegati ponovo biraju na način da SNSD više nema četvrtog. Samim tim i mogućnost blokade.

Entitetski predsjednik je najavio kako nijedna odluka Ministarstva odbrane BiH neće biti podržana sve dok je Helez na čelu ovog državnog ministarstva. Gostujući na Face TV-u Helez je poručio da će Dodik “zbog svoje budalaštine zavaditi ljude”…

“Ljudi iz Republike Srpske mirno rade ovdje, nema nikakvih problema i onda on blokira u Vijeću ministara. Jeste li gledali onu sramotu kada pita Košarca hoće li išta proći od Heleza i kad ona kaže da neće – Dodik mu na to: “Sjedi 5”. To je sramota”, naveo je ministar odbrane BiH.

Na konstataciju voditelja da SNSD neće odustati od blokada zbog njega, Helez je odgovorio i da on ima pravo i mogućnost kao zamjenik predsjedavajućeg VM-a da blokira sve što predlože ministri iz SNSD-a i njihovih koalicionih stranaka.

“Ne može on ništa kod mene blokirati”, rekao je Helez i nastavio: “Odluke su na nivou ministarstva”.

“Druga stvar je vrlo bitna”, nastavio je državni ministar iz SDP-a BiH. “Niko ovo nije iznio”.

On je poručio Dodiku da ako se “zaigra postoji matematika da izbacimo SNSD”.

“On se uzda u Dom naroda, to mu je samo brana, a Dom naroda dva člana Predsjedništva mogu raspustiti”, kazao je Helez, a na pitanje voditelja da li “postoji matematika” da Dodik izbaci “Trojku” i na njihovo mjesto dovede SDA, Helez je kratko odgovorio: “Ne može”.

“Dom naroda dva člana Predsjedništva mogu raspustiti gdje je njegova glava snaga”, ponovio je Helez na Face TV-u. “Dakle, Komšić i Bećirović, bez Cvijanović, mogu raspustiti Dom naroda i da se ponovo biraju delegati, da on (Dodik) tamo više nema mehanizam blokade. Zašto to ne bi uradili ako postoji zakonski osnov”, upitao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

A koji bi to osnov bio?

“Npr. blokada. I onda se bira novi Dom naroda gdje Dodik neće imati četvrtog delegata. Sve što je unutrašnja stvar ne treba konsenzus (u Predsjedništvu BiH). Samo za vanjsku politiku treba”, rekao je Helez.

Na ponovno pitanje voditelja da li je to zaista moguće, Helez je pomalo ljutito odgovorio sa “tobe jarabi”.

“Ja vam ponavljam da je to moguće. I neka sada malo razmišlja gospodin… I ponavljam, teško da njegova stranka ikada više bude u Vijeću ministara. Dva puta, u osam godina, iste blokade”, kazao je na kraju Zukan Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!