Hitna sjednica Parlamenta BiH: “Izbacite Rusiju iz PIC-a”

Vijesti 04. mar 202211:29 > 11:31 2 komentara
Printscreen/YouTube

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dvanaesta po redu, održava se danas u Sarajevu, a na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka: Postupanje BiH po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Postupanje institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima je jedina tačka dnevnog reda dvanaeste hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Predlagači su zastupnici Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Mirjana Marinković-Lepić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Zukan Helez i Denis Zvizdić.

Zastupnik Saša Magazinović je pokazao spisak potreba, zvanični dokument Ukrajine, koji je poslan cijelom svijetu.

“Potrebe Ukrajine koja je ogromna država su velike, u tonama su iskazane potrebe za odjećom, obućom, uniformama, dekama, posteljinom, posuđem, namještajem, građevinskim materijalom, stredstvima za prvu pomoć, jednokratnim posuđem, higijenskim potrepštinama, fenjerima, baterijama, generatorima, bolničkim krevetima, sredstvima komunikacije, bolničkim krevetima… Naš kapacitet nije takav da možemo u značajnoj mjeri udovoljiti ovim zahtjevima, ali mislim da se barem moramo na simboličan način u skladu s našim mogućnostima udružiti i uputiti pomoć Ukrajini”, rekao je Magazinović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić je kazao da se nada da Kijev neće biti izložen dugogodišnjoj opsadi i ubijanju civila i djeci kao što je to bilo Sarajevo.

“A postoji velika sličnost sada sa onim što gledamo da se dešava i u Kijevu i cijeloj Ukrajini. Od adekvatne i konzistentne reakcije demokratskog svijeta će isto tako zavisiti i da li će Harkov, Herson ili Maiopolj proći kroz iste patnje, genocid, urbicid, egzodus stanovništva, etnička čišćenja, ubijanja i masovne zločine kroz koje su pred očima cijelog svijeta 90-ih godina prošli Srebrenica, Višegrad, Foča, Prijedor, Goražde, susjedni Vukovar i mnogi drugi gradovi”, naglasio je Zvizdić.

Edita Đapo, zahtijevala je sankcije Rusiji s obzirom na to da je odgovorna za invaziju na Ukrajinu.

“Rusija je nasrnula na Ukrajinu, Rusija godinama nasrće na BiH, na njen EU i NATO put. Kako agresor može raditi na implementaciji mira u BiH? Izbacite agresora iz PIC-a (Vijeća za implementaciju mira)”, naglasila je zastupnica Đapo.

Predrag Kojović je kazao da je riječ o bipolarnom svijetu u kojem se treba odlučiti jeste li na strani SAD-a, Evropske unije ili Rusije i Sjeverne Koreje.

“Naša stranka će glasati i o zakonima koji su nesavršeni, zakon o javnim nabavkama, sukobu interesa i VSTV-u, ali ako EU kaže da je to uredu, mi ćemo glasati za to, ali da paralelno sa usvajanjem tih zakona BiH dobije kandidatski status. BiH mira učiniti sve da u rapidnom procesu, van redovnih procedura, zato smo predložili da se odmah formira radno tijelo koje će predložiti”, kazao je Kojović.

Naglasio je da je ovo prilika za novi početak jer se stari svijet srušio.

“Ako nećemo da provedemo ostatke života u siromaštvu , trebamo se opredijeliti kao i ostatak civiliziranog svijeta. Postoje mehanizmi u našem Ustavu koji su predvidjeli ovakve situacije. Jedan od mehanizama je vršiti pritisak na Dom naroda. Drugi mehanizam je da ukoliko u drugom čitanju ne bude zastupnika iz Republike Srpske računat će se da su suzdržani, time bi prijedlog dobio podršku. Mi ne možemo utjecati na politiku koju Milorad Dodik vodi, ali zahtjevamo prisustvu NATO trupa , nije potpuna garanacija izjašnjavanje Srbije i njeno glasanje u UN-u”, naveo je Kojović.

Zastupnik Zukan Helez je pojasnio prisutnima u sali šta je fašizam.

“Šta je fašizam ako nije kada vam neko uđe u zemlju na tenkovima. Fašizam je kad vam bacaju kasetne bombe, kad prijete nuklearnim oružjem. Fašizam je kada vam uđu u dom siluju majku, sestru, ubiju oca”, poručio je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare