Hoće li rudari stupiti u generalni štrajk? Bez dogovora sa Elektroprivredom BiH

Vijesti 28. nov 202212:42
Izvor: F.Z./N1

Pregovarački proces između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH završen je bez dogovora - kazao je za Faktor.ba Sinan Husić, predsjednik ove sindikalne organizacije.  

Iako je nakon sastanka 24. novembra bilo naznaka da je došlo do približavanja stavova dvije strane, razlike su očigledno ostale nepremostive.

– Sindikat je ostao pri svojim zahtjevima, također i EPBiH. Nismo se mogli usaglasiti i ovim je najvjerovatnije završena priča o postizanju dogovora o novom kolektivnom ugovoru – ističe Husić.

Najavio je da bi do kraja sedmice trebala biti održana sjednica Upravnog odbora Sindikata na kojoj će se odrediti naredni koraci.

– Mi ćemo na toj sjednici ići s prijedlogom o najavi generalnog štrajka u rudnicima FBiH za 22. decembar. U ovom trenutku nije realno očekivati da dođe do preokreta, jer nećemo pristati na nešto što ne postoji u kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u FBiH. Znači, ne pristajemo na razdvajanje rudara i radnika u elektroprivrednoj djelatnosti – naglašava Husć.

Kakav je stav EPBiH o krahu pregovora pokušali smo saznati od direktora ove javne kompanije, ali se Admir Andelija do objaveteksta nije javljao na pozive Faktor.ba.

Podsjećamo, sindikati rudara tražili su povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto, kao i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. Pored toga, traženo je da linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostane i dalje na snazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar