Hoće li se uzdrmati ustaljena očekivanja u njemačkoj politici?

Vijesti 27. sep 202119:35 0 komentara
N1

Rezultati koje je SPD ostvario u Njemačkoj u skladu sa sa predizbornim anketama, a analitičari ukazuju na to da će to uzdrmati ustaljena očekivanja u njemačkoj politici. Ključno pitanje koje se sada u BiH postavlja jesu međusobni odnosi dvije zemlje, nakon što bude izabran novi kancelar.

Deklarativno su svi za, ali u praksi ni Olaf Scholz, niti Armin Laschet nisu poznati u njemačkom društvu po zagovaranju proširenja Unije na Zapadni Balkan, jedinu zagovaračku poziciju zauzimali su Zeleni, smatraju analitičari.

Ključnu ulogu zbog toga bi trebao odigrati Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt čiji CSU je ostvario najgori rezultat u Bavarskoj u posljednjih 70 godina.

“On može biti taj faktor koji će možda čak one kandidate koje nemaju svijesti i koji nemaju pojma o BiH ‘gurati’ u pravcu da Njemačka vodi odličnu politiku prema BiH da možda i u buduće predvodi inicijativu”, kazao je Bodo Weber, analitičar i politolog.

“Postoji jasna poruka demokratizacija BiH na putu u EU i Christian Schmidt će dobiti potpunu podršku i od njemačke vlade i od EU”, kazao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Razmišljanja analitičara i bh. predstavnika vlasti o percepciji buduće njemačke vlade i Zapadnog Balkana nisu podudarna

“I buduća vlada će dati jednaku snažnu potporu Berlinskom procesu, regionalnoj sigurnosti, saradnji, stabilnosti, a kada je upitanju BiH mislim da je interes Savezne Republike Njemačke i na funkcionalnosti BiH kao države”, kazala je veleposlanica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow.

“Od naredne njemačke vlade naravno treba očekivati izradu Strategije EU, ubjeđivanja ostalih članica EU da je politika prema Zapadnom Balkana važna i da se ta politika učiniti takvom da ona bude prihvatljiva zemljama članicama, a da u isto vrijeme bude privlačna onima koji žele da rade reforme na zapadnom Balkanu”, smatra Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Situacija na Zapadnom Balkanu nikad lošija od uspostavljanja mira

Kriza u Crnoj Gori, vojni avioni i gomilanje vojske koji nadlijeću Kosovo, nepostojeći dijalog Beograda i Prištine, Dodik koji, s oproštenjem luduje po BiH i izaziva raspad, analiza je bivših zvaničnica hrvatske vlade Vesne Pusić i Jadranke Kosor.

“Ako Evropa misli nešto biti mora pokazati da može i zna konsolidirati svoj teritorij, a to je evropski teritorij”, kazala je Pusić.

“Vrlo će bitno biti od svih zemalja koje će u budućnosti predsjedati EU, da prema novoj njemačkoj vladi šalju snažne signale, a to za sada ne vidimo”, ističe Kosor.

Zbog toga iz Njemačke stižu jasni signali da jedini put koji će podržati jeste odlučnost, stabilnost i jasno zacrtani put demokratizacije društva, a da bi se to ostvarilo stanovništvo mora poredati prioritete ili politikanstvo i razdor ili vitalni segmeni života svakog pojedinačno.

“Infrastruktura, posao, stanovanje, obrazovanje njihove djece, zdravstvo – to su vitalna pitanja naroda i prema tim pitanjima moraju birati svoje vođe”, poručuje Juratović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!