Hronologija navijačkih nereda u Hercegovini – od Ljubuškog do Mostara

Vijesti 24. jan 202216:55 > 17:07 0 komentara

Protekli vikend u Hercegovini ponovo je bio u znaku huliganskih nereda. Stanje osamnaestogodišnjeg mladića kojeg je tokom sukoba u Mostaru udarilo auto je stabilno, zadobio je lakše tjelesne povrede, a tri osobe koje su se nalazile u automobilu lišene su slobode. Zbog sprečavanja eskalacije daljnih sukoba pripadnici MUP-a HNK uhapsili su još pet navijača FK Sarajevo nad kojima se vrši kriminalistička obrada, dok su pripadnicima navijačke grupe Ultras izdati prekršajni nalozi.

Prijateljsku utakmicu Ljubuškog i Sarajeva koja se u subotu odigrala na stadionu Babovac u Ljubuškom, umjesto igre na fudbalskom terenu, obilježili su sukobi van njega. Tuča navijača, a zatim i oštećenje porodične kuće u neposrednoj blizini stadiona, epilog je subotnjeg događaja. Policijski službenici MUP-a ZHK zadržali su četiri muške osobe iz Sarajeva i Gračanice.

“Navedene osobe dovedene su u službene prostorije PU Ljubuški gdje su alkotestirane, izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je da se iste nalaze pod utjecajem alkohola. Policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju identificiranja i pronalaska ostalih sudionika opisanog događaja te u cilju dokumentiranja počinjenih prekršaja.Također, policijski službenici provjeravaju navode da je nepoznata osoba pucala u zrak iz vatrenog oružja”, kazali su u MUP-a ZHK.

Neredi su se zatim nastavili i u Mostaru, gdje je navijače Sarajeva dočekala grupa od oko 70 maskiranih Ultrasa. No pripadnici MUP-a HNK spriječili su veće sukobe i incidente. Epilog nereda je osam uhapšenih navijača FK Sarajevo, te izdavanje sedam prekršajnih naloga za navijače Zrinjskog.

“Policijski službenici nakon policijske potjere sustigli su vozilo i lišili slobode tri osobe i priveli u odjel Kriminalističke policije. Zbog sumnje i procjene sigurnosti da bi moglo biti još nereda taj dan policijski službenici pojačali su mjere i radnje te su lišili još pet osoba iz Sarajeva kod kojih su pronađeni drveni predmeti, palice”, kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Građani ogorčeni zbog čestih navijačkih nereda

Zbog huliganskih nereda koji su nažalost vrlo česta pojava u Mostaru, građani su ogorčeni. Prisjetimo se i ne tako davnog sukoba koji se dogodio izumeđu navijača Veleža i Zrinjskog koji se dogodio u podnevnim satima zbog iscrtvanja grafita naočigled brojnih prolaznika kad je jedna osoba zadobila po život opasne povrede. Sve to konstantno unosi nemir i osjećaj nesigurnosti među građane.

Mnogo je načina na koji bi se mogao riješiti ovaj dugogodišnji problem na ulicama Mostara smatraju analitičari. Veća kontrola navijača, jedan je od načina obračuna sa narušiteljima sigurnosti.

“Upravo nekoiko minuta prije nego će se to desiti na Balinovcu vidio sam odakle se vade pajseri i palice, ko ih uzima, koliko ljudi odlazi i to nekih 300 metara od samog mjesta gdje se nered desio između huligana. Broj jedan je obračunati se sa huliganstvom, a onda će se politička instrumentaliziranja, govorim o sportu i navijačima vrlo lako otkriti”, smatra analitičar Husein Oručević.

Sve je to posljedica loše sigurnosne situacije u Mostaru, mišljenja je SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću. Grad, tvrdi, nema velike mogućnosti za poduzimanjem konkretnih koraka, jer sigurnost spada u nadležnost Kantona.

“Korijen problema je stanje u kojem se nalazi MUP HNK i da je sam MUP obezglavljen jer nema svog prvog čoveka radi nekih političkih igara vladajućih u Kantonu. Prema tome mislim da je ovo prvi korak da se krene ozbiljno rješavati ovaj problem”, kazao je Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u GV Mostar.

Ranije je Gradsko vijeće usvojilo Zaključak kojim se između ostalog traži poduzimanje svih mjera i radnji na otkrivanju i kažnjavanju organizatora huliganskih divljanja, kadrovsko jačanje i prijem dodatnih policijskih službenika, zajedno s rješenjem pitanja izbora komesara. Mogućnosti, poručili su ima, samo je pitanje volje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!