Hrvatsko narodno vijeće poručilo Dodiku: Vaša politika je prolazna, ali BiH nije

Vijesti 10. dec 202319:39 0 komentara
F.Z./N1

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine oglasio se povodom izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika u kojoj je on rekao da su Hrvati u BiH nacionalna manjina.

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine izrazio je potpuno protivljenje u odnosu na izjavu Dodika.

“Podsjećamo na to da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda upisana u Ustav BiH, kao i to da su bosanskohercegovački Hrvati dali značajan doprinos u razvoju bosanskohercegovačke državnosti, kulture i politike. Ovomu dodajemo i to da su Hrvati, između ostaloga, izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine, davši time presudan doprinos da BiH bude nezavisna od velikosrpskog projekta koji je, u godinama koje su uslijedile, osvetoljubivo razarao Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane”, saopćeno je iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Dodali su kako su svjesni također da je dio velikosrpskog projekta Hrvate držati u konstantnoj frustraciji u BiH, stvarajući im uteg da se u vlastitoj zemlji osjećaju ravnopravnima.

“No također poručujemo da u nama neće imati saveznike za bilo kakve igre koje imaju za cilj dokazivanje Bosne i Hercegovine nemogućom. Kao što sa gnušanjem osuđujemo i izražavamo gnjev zbog onih ratnih politika koje su, posebno od 1993. godine, opteretile odnose Hrvata sa drugim narodima, posebice Bošnjacima zbog počinjenih ratnih zločina nad njima, tako sa prijezirom izražavamo distancu od svih onih koji nas uvlače u diiskurs o nacionalnoj manjini”, jasno su poručili, te dodali:

“Zato s ponosom, kao Hrvati Bosne i Hercegovine, kao narod ove zemlje, poručujemo Dodiku: Politika koju vodite je prolazna, ali BiH nije. U konačnici pozivamo vajne branitelje hrvatskih nacionalnih interesa u BiH da osude Dodikove izjave i da se jasno i nedvosmisleno ograde od njegovih napada na osnovne postavke Ustava Bosne i Hercegovine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!