Hurtić u UN-u: Primjetan trend povećanja broja žena zaposlenih u bh. IKT sektoru

Vijesti 09. mar 202318:58 0 komentara
MHRR

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je govorio na 67. sjednici Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN), koja se održava u New Yorku. Centralna tema ovogodišnje sjednice visokog nivoa, na kojoj učestvuje više od 200 resornih ministara, državnih sekretara, drugih predstavnika država, ali i predstavnika nacionalnih komiteta, instituta i međunarodnih organizacija, je „Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu radi postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i djevojčica”.

U svom obraćanju, ministar Hurtić je kazao da je sektor informacijskih i komunikacijskih tehnologija jedan od najbrže rastućih sektora u Bosni i Hercegovini, a posljednjih godina zaposlenost u tom sektoru raste i do deset puta brže nego u drugim industrijama. Dodao je da zaposleni u ovoj oblasti zarađuju 71,77 posto više od prosječne neto plate u Bosni i Hercegovini i mogućnosti zapošljavanja u ovom sektoru bosanskohercegovačke privrede su velike.

“Smatramo da je rast IKT sektora odlična prilika za suzbijanje rodne neravnoteže u ekonomiji, te za podsticanje rodne ravnopravnosti u društvu u cjelini. Zbog toga je uvođenje rodnih pitanja u IKT sektor jedan od naših najvažnijih zadataka. Ove godine Bosna i Hercegovina obilježava 20 godina od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova, a trenutno razvijamo naš četvrti Gender akcioni plan. Prava žena na zapošljavanje i pristup ekonomskim resursima uvijek su bili u vrhu prioriteta naših akcionih dokumenata za rodnu ravnopravnost. Analizirajući postignuća posljednjeg, trećeg po redu Gender akcionog plana, možemo konstatovati da je poseban akcenat stavljen na ekonomsko osnaživanje žena i djevojčica, uz iskorak u nove tehnologije, prije svega IKT. Sprovedene mjere su uključivale podsticaje za pokretanje ženskih startapa u IT sektoru, zatim mentorske programe za umrežavanje žena i djevojaka, potom pokretanje praktičnih on-line alata za pripremu i ulazak žena na tržište rada u IKT sektoru, kao i mnogobrojne kampanje za suzbijanje stereotipa”, kazao je Hurtić, dodajući da je već primjetan trend povećanja broja žena zaposlenih u IKT sektoru, posebno u oblasti programiranja, kao i menadžerki i vlasnica preduzeća.

Naglasio je da je jedan od najvećih rezultata povećanje interesovanja djevojčica za obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija, gdje se rodna razlika iz godine u godinu smanjuje, a tokom implementacije posljednjeg Gender akcionog plana, zabilježen je porast od deset procenata u udjelu djevojaka u ukupnom broju diplomiranih u oblasti IKT.

“Međutim, uprkos ovim dostignućima i malim, obećavajućim koracima naprijed, izazovi su veliki i moramo biti svjesni da je pred nama dug put do stvarne rodne ravnopravnosti u ekonomiji, posebno u IKT sektoru. Potreban je sistematski pristup koji uključuje povezivanje i saradnju organa uprave, škola, međunarodnih i nevladinih organizacija, preduzeća i privatnog sektora. Napori za jačanje rodne ravnopravnosti u IKT-u bi trebali obuhvatiti mjere koje se odnose na unapređenje prikupljanja podataka u svrhu potpunijeg razumijevanja prepreka za žene u IKT sektoru, podizanje svijesti o digitalnoj rodnoj podjeli i oslobađanje od stereotipa. Izuzetno je važna i reforma obrazovanja, odnosno usklađivanje obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i promjenama u tehnologiji i privredi, podsticanje ulaska i ponovnog uključivanja žena na tržište rada i preduzetništvo, prevencija cyber-nasilja nad djevojkama i ženama i sigurnost na internetu, kao i podsticanje politika rodne ravnopravnosti zasnovano na empirijskim podacima”, poručio je ministar Hurtić.

Na marginama ovog važnog događaja, ministar Hurtić će održati niz sastanaka sa zvaničnicima UN-a i predstavnicima drugih država, te učestvovati na drugim događajima koji su organizovani povodom sjednice Komisije za status žena UN-a.

Ministar za ljudska prava BiH: Muškarac kćerki popusti mnoge stvari, supruzi ne

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!