Husein Mujanović pušten na slobodu: Na putu je prema Bosni i Hercegovini

Vijesti 30. jan 202318:11 1 komentar
N1

Nakon drugostepene presude Apelacionog suda u Beogradu, prema kojoj je Husein Mujanović osuđen na četiri i po godine, on je danas pušten kući.

Kako je potvrđeno za N1, Mujanoviću su spomenute 4,5 godine na koje je osuđen isticale sutra. S obzirom da je u pritvoru u Beogradu još od 2018. godine, iz njega je pušten danas.

Trenutno je na putu prema Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Prvostepenom presudom Mujanović je bio osuđen na deset godina zatvora.

“Okrivljeni Husein Mujanović je oglašen krivim što je u vremenskom periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, kao upravnik vojničkog pritvora oružanih snaga Armije BiH – Ilidža, u Hrasnici, prema zatvorenim civilima nečovječno postupao i nanosio im velike duševne patnje, tako što im nije obezbijedio minimalne životne uslove, držeći ih zatvorene u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dvije ćelije, bez prozora, ležajeva i drugog inventara”, stoji u saopćenju Suda.

Civili su, prema saopćenju, za jelo dnevno dobijali minimalne količine hrane, jedan ili najviše dva obroka, koji se sastojao od 12 ili 13 kašika tečnosti i kriške hljeba po osobi, zbog čega su sve vrijeme bili gladni i žedni, pri čemu im nije bila pružena ni osnovna zdravstvena zaštita.

“Po nalaženju Apelacionog suda, sadržajna, suštinska i uporedna analiza dokaza izvedenih tokom ovog postupka dovodi do nesumnjivog zaključka da je van razumne sumnje dokazano da je okrivljeni, u vremenskom periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, bio upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici, te da je prema pritvorenim civilima nečovječno postupao jer im nije obezbijedio elementarne životne uslove”, navode iz Suda.

Apelacioni sud je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, izostavio iz činjeničnog opisa optužnice protivzakonito zatvaranje, nalazeći da u konkretnom slučaju nema dokaza da je okrivljeni u inkriminisanom periodu, kao upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici, preduzeo radnju protivpravnog zatvaranja oko 30 srpskih civila.

Također, Apelacioni sud je našao i da dokazima izvedenim tokom ovog krivičnog postupka nije se moglo nesumnjivo zaključiti ni da je Mujanović izdao naredbu da se zatvorenici prebijaju i muče, te da je nanio tjelesne povrede oštećenima M. V. i S. P.

Viši sud u Beogradu je u maju 2022. godine u ponovljenom postupku osudio Mujanovića na deset godina zatvora za zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru Armije Bosne i Hercegovine u Hrasnici kod Sarajeva.

I u prethodnom postupku, u julu 2020. godine, Mujanoviću je izrečena ista kazna od deset godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje. Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović je u žalbenom postupku tvrdio da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svjedoke koje je Odbrana predložila.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između BiH i Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji, javio je BIRN BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare