I svinjska afrička kuga u vrtlogu politike: Zvaničnici vs. poljoprivrednici

Vijesti 14. jul 202321:36 0 komentara
REUTERS/Vincent Kessler/Ilustracija

Republički štab za vanredne situacije RS izdvojio je tri miliona KM za pomoć farmerima u Semberiji čije su svinje eutanizirane zbog afričke kuge. U FBIH, tek se sumnja na pojavu afričke kuge svinja i to na tri manja imanja u Posavskom kantonu, no iz Zeničko Dobojskog, upozoravaju na rastući broj životinja oboljelih od bruceloze.

Da i zaraza lako postaje političko pitaje, pokazalo se danas u Bijeljini. Farmeri, njih dvadesetak izašli su na protest zbog inspekcijske kontrole koju na farmama sprovodi grad Bijeljina.

“Mi smatramo da je to direktno da ugrozi nas koji smo uspjeli da zaštitimo, da unese kugu nama, ovdje nas nema, 15-12 ali imamo 15 hiljada svinja”, rekao je Slobodan Petrić, uzgajivač svinja.

Pojedini farmeri prethodnih dana nisu dopustili inspektorima da uđu na farme.

Oni ne žele saradnju sa inspektorima, a gradonačelnik ne želi razgovor sa njima.

Ipak gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je imao komentar na cijelu situaciju.

“Bolje im je da su vodili računa o svim formalno pravnim proceurama da se poklapa brojno stanje u dokumentaciji i na farmama, da su vodili računa prilikom uvoza svinja da se ne bave kriminalno koruptivnim radnjama i da tan način doprenisu da putem uvoza dolaze raznorazne bolesti, između ostalih i afrička kuga svinja”, rekao je Petrović.

No nisu svi istog stava. Ekipa BN-a danas je sa inspektorima obišla jednu farmu, gdje su ih ljubazno dočekali i dopustili pregled.

Više u prilogu Aleksandre Tolj Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!