IGK pozvao Kanadu i UO PIC-a: Smijenite Milorada Dodika

Vijesti 07. sep 202314:42 1 komentar
N1

"Povodom brutalne prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da će 'policijske stanice u ovom entitetu imati zadatak da izbace Schmidta čim saznaju da se nalazi u RS', te da se priprema 'uredba o hapšenju i deportaciji Christina Schmidta', IGK poziva Kanadu i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira: Smijenite Milorada Dodika", navodse iz IGK.

Predsjednik IGK Emir Ramić navodi kako “brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić sa svojim političkim, vojnim i policijskim establišmentom”.

“Radi se o kontinuitetu izuzetno opasne antidržavne politike koja opasno ugrožava mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Evropi. Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta entiteta RS, iz ratne 1992. , establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid u Bosni i Hercegovini. IGK ne isključuje mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji sa unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju sa podjelom države Bosne i Hercegovine. Na ovakve poteze mora se reagovati, mora aktivno djelovati, ne smije šutjeti. Zbog toga tražimo angažovanje Kanade i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira za političko uklanjanje i krivično sankcionisanje Milorada Dodika, koji se u ime mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionisati. Ukoliko ne zaustavite glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine i glavnog generatora nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i u Evropi i Svijetu, imaćemo ozbiljne posljedice. Nezamislivo je da se mirno posmatrate Dodikovo kontinuirano antidržavno ponašanje, koje je krajnje skandalozno, kojim se opasno podriva suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, Dodiku zabranite bilo kakvu političku aktivnost! Proglasite Milorada Dodika nepoželjnim u vašim državama. Vi ste na hitnom potezu u ime mira i stabilnosti, u ime očuvanja države Bosne i Hercegovine. Aparthejd Milorada Dodika mora biti i hoće biti zaustavljen”, poručuje Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare