Imena ministara poznata, Nikšić nije siguran, rokovi ističu

Vijesti 29. mar 202319:20 0 komentara

Lista ministara za sastav Federalne Vlade koja je juče ugledala svjetlost dana, na zahtjev predsjednika SDP-a vraćena je na usaglašavanje. Usaglašavanje bi trebalo biti kratko, jer zakonski rokovi ističu poručuje lider Naše stranke. Od kad je objavljena analizira se kompetentnost, ali i integritet kandidata.

Dan nakon što su postala poznata imena svih kandidata za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, čini se da ništa nije definitivno.

“Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila je spremna za donošenje. Međutim, Nikšić je tražio još malo vremena za dodatne konsultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi”, kaže  Lidija Bradara, predsjednica FBiH.

“Na meti kritika našao se i SDP-ov Vojin Mijatović koji bi prema planu SDP-a iz Banjaluike trebao stići u Sarajevo. i obnašati funkciju ministra unutrašnjih poslova. Danas nije bio spreman odgovarati na kritike, a za sve nas upuće na predsjednika stranke Nermina Nikšića.”

Ni Nikšić se nije oglašavao, a Mijatoviću se spočitava da je Dodikov, pa i BIA-in igrač. Ranije je na tviteru pisao.

“Vidim svi bi vodili kadrovsku politiku SDP BiH. Mahom oni koji su u drugim strankama i oni bez izbornog rezultata. Devojke i momci podržavam želju i upućujem vas da se možete i online učlaniti u SDP BiH, pa onda lagano na izbore i kongres, čim dobijete podršku možete i odlučivati”, dodao je Vojin Mijatović na TW.

Ime koje je takođe uzdrmalo javnost je Sanja Vlaisavljević. Njoj se zamjeraju ranije izjave, da Sarajevo nije multietnički grad, da je Deda mraz protjeran, te da nema u gradu nema svinjetine.

“Iza svake izjave koju sam u medijima dala, stojim i stajaću i nastojati upravo, ako je sve to istina što ste nabrojali, da sve to bude drugačije i da zaista i Sarajevo i Federacija budu istinu multietnička područka i polja, i da nas po tome prepoznaju.”, kaže Sanja Vlaisavljević, kandidat za ministra kulture.

Treće ime oko kog se vodi rasprava je NES-ovog Anela Kljake. Iz njegove bivše stranke kažu Vlada bi sa Kljakom bila kompromitovana, iz SBIH-a su ga isključili zbog krađe glasova.

“Ono što mi je i lično poznato jeste da gospodin Nikšić nije za ovakvo rješenje i iz nekih drugih razloga. U suprotnom, ako stranke okupljene oko SDP-a zatvore oči pred ovakvim projedlogom, prijeti im snažna izborna kazna od strane građana na narednim izborima, jer bi ovo značilo izdaju svih principa na kojima su dobili povjerenje građana”, rekao je Anis Krivić, SBB.

Kljako odgovara, dobio je potvrdu o nekažnjavanju, te najavljuje niz krivičnih prijava, protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića , ali i Krivića.

“Medijskim disktraditacijama i ucjenama i diskreditacijama da me pokolebaju, neće uspjeti. Imamo odgovor na sve njihove podvale i pokušaje diskreditacije. Ovim putem želim naglasiti da je ta stranka bila jedan moćni projekat. I trebalo je biti dobar stručnjak da se ruinira ta stranka. Tu su bili Fehim Škaljić, dr Đonlagić, dr Kabil koji su nestali sa policijske scene”, dodao je Anel Kljako, kandidat za ministra trgovine u Vladi FBiH.

Dobri ili ne, ministri bez potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH ne mogu biti imenovani. Refik Lendo iz SDA kaže nije dobio prijedlog, tako da ga ne može ni komentarisati. Ukoliko ne dobiju Lendinu podršku špekuliše se o nametanju odluke visokog predstavnika.

Član Predsjedništva Denis Bećirović poručuje, Nedopustivo je nametanje diskriminatorskih ustavnih rješenja, jednokratnih intervencija visokog predstavnika, kojim bi se, kako navodi, ispunjavale trenutne političke želje a koje bi uticale na etničku homogenizaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!