Inastalacija na spomeniku antifašizma, protiv nebrige o istorijskom naslijeđu

Vijesti 18. jul 202215:29 > 15:47 0 komentara
N1

Maestro, Maksimović, Marilović, Midžić samo su neka od imena žrtva fašizma ispisana na bijelim pločama u krugu nekadašnjeg preduzeća "Vaso Miskin Crni". Zbog zapuštenosti spomenika teško ih je bilo pročitati, pa su entuzijasti, koji su se potpisali kao kolektiv Društveno-kulturnog centra Sarajevo, odlučili postaviti instalaciju od pleksiglasa, na kojoj su rukom ispisali imena urezana u kamenu.

“Ova instalacija je privremenog karaktera i realizovao ju je kolektiv DKC Sarajevo s namjerom da skrene pažnju na nebrigu o historijskom i kulturnom naslijeđu te važnost očuvanja tekovina antifašizma u BiH”, piše u poruci koja je ostavljena na spoemniku.

“Bijemo bitku protiv Hitlerovih nacista, fašista i domaćih izdajnika”

U objašnjenju piše da je na pločama reprodukovan ispis imena 286 izmena žrtava fašističkog terora i boraca NOB-a koji su pali u odbrai zemlje.

“Ručnim ispisom imena želi se naglasiti potreba očuvanja kolektivnog sjećanja te važnost i težina svakog, pojedinačnog života. Borba za slobodno društvo nastavlja se i danas”, piše u tekstu.

N1
N1
N1
N1

Na kraju poruke velikim slovima ispisano je “SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU”. O ovom primjeru, ali i drugim spomenicima koji se nalaze u lošem stanju, N1 je ranije izvještavao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!