Institucija ključna za fiskalnu stabilnost BiH stupa u štrajk upozorenja

Vijesti 04. apr 202213:11 > 13:51 2 komentara
N1

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH organizovao je štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našlo razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO”, objašnjava na početku obraćanja Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata zaposlenih u UIO.

Ova instutucija je, naglašava ona, ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85% svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), finansiraju od indirektnih poreza.

“Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 miliona KM na godišnjem nivou za sve državne institucije). Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: Inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998,00 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500,00 KM na više”, ističe Mrnjavac.

Kap koja je prelila čašu je najnovija najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 %, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza.

“Podsjećamo, u tri mjeseca ove godine prihodi od indirektnih poreza iznosili su dvije milijarde i 229 miliona KM i veći su za 406 miliona ili 22,29 % u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine. Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti ‘maćehinski’ odnos svih u BiH prema zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje”, izričita je Mrnjavac.

“Naše plate nisu zamrznute – nego su dva puta snižene”

Mrnjavac objašnjava kako su u posljednjih trinaest godina plate usoslenika u UIO snižene dva puta.

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, ističe predsjednica ovog sindikata.

Uposlenici, između ostalog, smatraju da se, zbog svoje sprecifičnosti, trebaju izdvojiti u poseban zakon – Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO, i to je, ujedno, i njihov drugi zahtjev koji je Mrnjavac danas istakla.

Treći zahtjev je izjednačavanje prava svih zaposlenih u ovoj instituciji.

Mrnjavac navodi kako pravo na naknadu na odvojeni život i troškove smještaja imaju samo rukovodeći službenici i šefovi, dok se ova uredba ne odnosi na ostale zaposlene.

“Primjerice, ako se oni premještaju iz Mostara u Gradišku, od onih svojih 475 KM moraju snositi sve troškove, dok šefovi imaju naknade. To je diskriminacija i nedopustivo je, tražimo od Vijeća ministara BiH da ispravi nepravdu”, dodala je u obraćanju medijima.

Posljednji zahtjev odnosi se na donošenje kolektivnog ugovora.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima u razumnom vremenu, Mrnjavac je najavila mogućnost generalnog štrajka.

Kolona nastala zbog štrajka carinika iz UIO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare