Istraživanja su pokazala koja će zanimanja u narednoj godini biti najtraženija u BiH: “Desio se preokret…”

Vijesti 30. dec 202321:21 0 komentara

Ako ste trgovac, ugostiteljski radnik, varilac, bravar, godina koja je pred nama mogla bi biti vaša godina, obzirom da će, prema istraživanjima ova zanimanja biti najtraženija.

Od fakultetski obrazovanog kadra, tražiće se inženjeri, ekonomisti i farmaceuti. A istraživanje koje je sproveo Federalni zavod za zapošljavanje prognozira povećanje plate za 10 posto kod 75 posto anketiranih poslodavaca.

Rast potrošačkog društva u suprotnosti je sa stanjem na tržištu rada. Sve je manje onih, koji su za relativno male plate spremni raditi u trgovini, zbog čega se ovo zanimanje našlo na listi najtraženih. Traže se u Bosni i Hercegovini i druga uslužna zanimanja poput konobara. No, analiza koju je sproveo Mojposao.ba, na prvo mjesto svrstava, za mnoge, neočekivano zanimanje.

Nermana Ajanović Hajdarpašić, Mojposao.ba kazala nam je:

“Ta analiza pokazala je da su u našoj zemlji najtraženija zanimanja bila u call centrima, zatim prodajna zanimanja, poput prodavača i komercijalista. vozači i skladištari, ugostiteljska te radnici u proizvodnji i zanatska zanimanja”. 

Slično je pokazalo i istraživanje Federalnog zavoda za zapošljaavnje. Trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Slična zanimanja su bila tražena i u godini koja je za nama, zbog čega su se poslodavci odlučivali na uvoz radne snage.

Zanimljivo da oba istraživanja pokazuju da poslodavci traže radnike sa srednjom školom ili kvalifikovane. A da neka zanimanja, poput IT stručnjaka doživljavaju stagnaciju.

Ajanović Hajdarpašić je dodala:

“U 2023. došlo je do pada potražnje u IT Sektoru. Desio se preokret. Godinama bilježimo potražnju, i došlo je do zasićenja. Došlo je do otpuštanja u velikim kompanijama vani, a to se odrazilo i na naše tržište.”

Istok Pavlović, digital marketing menadžer kazao je:

“Kreator videa je sada traženije zanimanje nego pogrameri. To ne kažem samo ja, nego Kevin O Leary iz Shark Tanka. Uzmu koncept posla i ispričaju nam priču o tome, da naprave video, urade jako bogatu fotografiju. Da naprave video od 59 sekundi.”

Ajanović Hajdarpašić kazala je:

“Što se tiče kreativnih zanimanja, za koje su takođe potrebne neke IT vještine. 3D animatori, uvijek postoji potražnja, nije velika, ali je uvijek stabilna. To su industrije koje su u svijetu tražene, mnogo mladih ljudi radi na tim poslovima, od kuće za inostranstvo.”

Što se tiče visokoobrazovanog kadra, pored IT-ovaca, procjena je da će se tražiti, inženjeri, mašinski, građevinski, ekonomisti, farmaceuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!