Italijan (36) pozitivan na koronu, HIV i majmunske boginje

Vijesti 24. aug 202216:21 0 komentara
Milan Sabic/PIXSELL

U Italiji je zabilježen prvi slučaj pacijenta koji je istovremeno pozitivan na koronavirus, majmunske boginje i HIV.

Riječ je o 36-godišnjaku koji je devet dana nakon povratka s odmora iz Španjolske dobio temperaturu, glavobolju, grlobolju, upalu u preponama te je osjećao umor.

Kako prenosi CNBC, Italijan je rekao da je tijekom boravka u Španjolskoj imao nezaštićene spolne odnose s muškarcima. Tri dana nakon pojave simptoma utvrđeno mu je da ima koronu, objavio je stručni časopis Journal of Infection.

Išao na različita testiranja

Par sati nakon pozitivnog testa na covid, Italijanu se pojavilo crvenilo na lijevoj ruci. Nakon par dana su mu se majmunske boginje proširile po cijelom tijelu pa je primljen u bolnicu u Cataniji.

U toj klinici je 36-godišnjak bio na različitim testiranjima koja su pokazala da je pozitivan na majmunske boginje, koronu i HIV. Negativni test na HIV koji je napravio prije godinu dana pokazuje da se 36-godišnjak virusom tek nedavno zarazio.

Nakon tjedan dana pušten je iz bolnice jer se izliječio od covida i majmunskih boginja.

“Nema dovoljno dokaza da kombinacija tri virusa može pogoršati stanje pacijenta”

“Ovaj slučaj pokazuje kako se mogu preklopiti simptomi majmunskih boginja i covid te potvrđuje da se u slučaju koinfekcije ispitaju seksualne navike pacijenta, kako bi se došlo do ispravne dijagnoze”, kažu u svom izvještaju istraživači Sveučilišta Catanija.

Istraživači su upozorili da je bris iz grla pacijenta i poslije 20 dana bio pozitivan, što pokazuje da je ta osoba i dalje bila zarazna.

“S obzirom na to da je riječ o prvom slučaju osobe zaražene s tri virusa, nema dovoljno dokaza da ta kombinacija može pogoršati stanje pacijenta”, kažu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!