Iz Mostara danas simbolična poruka: “Pred BiH je sada izgradnja dva najvažnija mosta u 21. stoljeću”

Vijesti 23. jul 202411:42 0 komentara
Znakovi oporavka: Stari grad u Mostaru konačno ispunili turisti
Izvor: Željko Milicevic/Anadolija

Mostar, ali i Bosna i Hercegovina, danas obilježavaju 20. godišnjicu od obnove Starog mosta. Tim povodom u Mostaru se danas održava Međunarodna konferencija "Mostar 2024: Dijalog za budućnost", na kojoj učestvuju brojne domaće i međunarodne zvanice.

Konferencija je otvorena video obraćanjem predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, koji je poručio da u današnjem vremenu različitih izazova i prijetnji – važno je naročito iz Mostara slati poruku saradnje i dijaloga – cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji.

Turski mediji o Starom mostu na godišnjicu obnove: Simbol mira, tolerancije i preporoda

“Bosna i Hercegovina je most koji spaja različite kulture, civilizacije, narode i religije. Onaj koji voli Bosnu i Hercegovinu gradi i čuva mostove. Oni koji ne shvataju naše milenijsko biće – oni ruše mostove”, naveo je.

Dodao je kako obnova Starog mosta okončana na današnji dan nije predstavljala samo simboliku povezivanja dvije strane jednog grada.

“To je evropski i svjetski simbol koji povezuje ljude i tradicije. Nažalost, i sada postoje retrogradne snage koje rade na podjelama. Zato moja poruka idućim generacijama glasi: Gradimo i povezujmo ljude i obale. Mi smo država u kojoj je sve zajedničko – i sreća i nesreća, i radost i tuga. Kada je već tako, potrudimo se da je više sreće, radosti i uspjeha”, pozvao je.

Pozvao je i susjede na zajedničku gradnju mostova, poručujući kako je BiH iskreni sudionik regionalnih procesa.

“Pred BiH je sada izgradnja dva najvažnija mosta u 21. stoljeću – to su mostovi prema evropskom i evroatlantskom savezu država. Osim ovih, moramo graditi i mostove sa brojnim drugim prijateljima širom svijeta”, rekao je Bećirović.

Naglasio je kako je “naš izbor uvijek bio mir”, te da će se te vrijednosti i kroz naredne godine, u saradnji sa lokalnim vlastima, nastaviti promovisati i kroz Međunarodnu konferenciju u Mostaru.

N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!