Iz OHR-a za N1 reagovali na dogovor iz Laktaša: Očekivanja Schmidta iskazana u decembru ostaju ista

Vijesti 22. jan 202410:51 0 komentara
F.Z./N1

U javnosti je objavljen dokument za koji SNSD tvrdi da je dogovor koji je postignut na sastanku delegacija stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou - SNSD-a, HDZ-a i Trojke, a koji je održan nedavno u Laktašima. Predstavnici Trojke tvrde da se radi o radnoj verziji, te da neće odustati od predloženih korekcija. Na sve su, nakon upita N1, reagovali i iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Od OHR-a smo zatražili komentar na dio dogovora koji se odnosi na Izborni zakon, te na rok koji su zvaničnici sami sebi dodijelili, rekavši da će ovo pitanje finalizirati u februaru, iako je visoki predstavnik Christian Schmidt još u decembru saopštio da će sam nametnuti izmjene koje se odnose na integritet izbora, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica.

“Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista. Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake. Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno. Ovo već treba početi sa općinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokracije. Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja”, saopšteno je iz OHR-a.

Podsjetimo, na sastanku održanom u Laktašima 18. januara, iz vladajuće državne koalicije je poručeno kako su načinili značajne pomake u pregovorima vezanim za izmjene Izbornog zakona, te da će to pitanje finalizirati u februaru. Dokumente sa prijedlozima koji su naknadno dospjeli u javnost, pogledajte na linku ispod.

Šta želi HDZ, šta SNSD, a šta Trojka: Pogledajte dokumente

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!