Iz Saveza logoraša BiH očekuju osuđujuću presudu: Put do istine nije lagan

Vijesti 30. jun 202111:14 0 komentara
Stanišić i Simatović (FENA/BIRN)

Danas će pred haškim sudom biti održano ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i franku Simatoviću i riječ je o posljednjem procesu u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Povodom toga oglasili su se iz saveza logoraša u BiH.

Kako su naveli, dolazak do istine na prostorima bivše Jugoslavije, nikada nije i neće biti lagan posao, a potvrda tome je i ponovljeno suđenje šefovima Državne sigurnosti Srbije.

“Već razmatranje ove prve rečenice, postavlja samo po sebi jedno logično, retoričko pitanje, ali istovremeno i jedan posredan odgovor na brojna druga pitanja o dešavanjim na ovim našim prostorima, a to je: ‘Šta su šefovi Državne sigurnosti Srbije, uopće imali tražiti na prostorima međunarodno priznatih država Bosne i Hercegovine i Hrvatske?'”, istakli su iz Saveza.

Djelimična pravda

Haški tribunal, kao najviši sudski entitet od kraja Drugog svjetskog rata pa sve do danas, ponovljenim suđenjem Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kako dalje dodaju, samo je još jednom potvrdio tu činjenicu da dolazak do istine nije lagan na ovim našim prostorima, ali je istovremeno potvrdio i svoju, globalno društveno odgovornu funkciju i svijest o propustima u svom radu, te kroz ovo ponovljeno suđenje pokušava, da kao tako značajna institucija, ipak donese barem dio pravde na ove naše prostore.

“Ovo je za sve pojednice i institucije koje se bave borbom za istinu, najdirektnija potvrda sa čime se svi mi u toj borbi suočavamo, ali i ogroman stimulans da nastavimo dalje.
Ukoliko jedna takva svjetska institucija pravde, biva privremeno spriječena da dokaže istinu o onome što je nama očigledno, što su logoraši i ini drugi osjetili na svojim tijelima, platili svojim životima, onda nije nikakvo čudo što i druge organizacije i pojedinici u borbi za čistu istinu, također dožive povremene neuspjehe, ali konačna pobjeda će sigurno biti pobjeda istine”, mišljenja su u Savezu.

Dodali su da su uvjereni u osuđujuću presudu ovaj put, iako ta presuda, kako kažu, neće i nikada ne može dati potpunu satisfakciju žrtvama za štetu koju su navedena dvojica i slični njima nanijeli.

“Sigurni smo u Savezu, da zajedničku, sretnu državu Bosnu i Hercegovinu, državu svih naroda, moramo ovaj put graditi na temeljima neskrivene i često bolne istine, ali jedino to su zdravi temelji, temelji koji garantuju zdravu i jaku buduću nadgradnju. Ovaj pristup nema alternativu”, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!