Izbori i debata: Zakon i pravo se danas izvode iz običaja

Vijesti 22. sep 202221:20 0 komentara

U debati za Zastupnički dom Parlamenta BiH stavove su večeras sučeljavali Zlatko Hadžidedić (Stranka za BiH), Mirnes Ajanović (Boss) i Slobodan Nagradić (DEMOS). Razgovarali su o Ustavu BiH, izbornim reformama, Zakonu o nepokretnoj imovini RS, ingerencijama visokog predstavnika, i drugim brojnim aktuelnim političkim temama.

Nove napetosti

Zakon o nepokretnoj imovini RS stavljen je danas van snage, entitet nema nadležnost, već država.

Nagradić kaže da za njega ovo nije iznenađenje, te da je to kreiranje novih napetosti.

“Problem je što je Ustavni sud ušao nepotrebno u nešto što je izvan njegovih nadležnosti. On se pretvara u ustavotvorca. Neće ovo doprinijeti stišavanju tenzija u BiH. A ako nam je stalo do normalizacije onda je odluka štetna“, rekao je Nagradić.

Ajanović je kategoričan da se odluka Ustavnog suda mora poštovati, te da postoji sankcija i krivična odgovornost.

“Zar ne treba biti tolerancije da odluke budu u Parlamentarnoj skupštini, možda bi se i neki prijedlozi prihvatili. Imamo problem u situacijama kad Ustavni sud mora djelovati. Ako imamo odluku NSRS koja zadire u državnu imovinu a to je u nadležnosti Parlamentarne skupštine, nije više to tolerancija i netolerancija, to je bezobrazluk”, istaknuo je Ajnović.

Hadžidedić je mišljenja da Narodna skupština RS zapravo uzurpira ono sto spada u djelokrug Parlamenta BiH.

“Ne može se raspravljati o državnoj imovini tek tako, a da entiteti proglase da je to njihovo s obzirom da u Ustavu imamo zapisano. Treba se vratiti Ustavu. Pitanje državne imovine je prepušteno nekome, ne znam kome. Nikada se ozbiljna debata nije vodila u Parlamentu”, rekao je Hadžidedić.

Nagradić se nadovezao upitavši “u kojem to članu Ustava BiH piše da je to državna imovina”.

“Državno je bilo ono što pripada vlastima, pa je država imala ingerencija na nivou općina, kantona, entiteta.  Pojam državne imovine nije precizno definisan u Ustavu BiH da bi ova odluka bila nesporna“, kazao je Nagradić.

 Krivična prijava protiv Dodika

Ajanović je podcrtao da “ako je sud presudio, šta imamo više raspravljati čija je to imovina”.

Upitan je i da li je za ustavne reforme.

“Ne moraju biti ako govorimo o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava. To može biti definisano i kroz Izborni zakon. Stavljanje kategorije “Ostalih” nije protivustavno, mi ne možemo izbaciti pravo da bude biran Bošnjak, Srbin i Hrvat u Predsjedništvo, ali nadogradnja Ustava je poštivanje ljudskih prava. Mi direktno kroz Evropsku konvenciju i presude za ljudska prava možemo kroz Izborni zakon primijeniti odluku Sejdić-Finci i definisati pravo da se bira i ostale i time zadovoljimo obavezu poštivanja presude Evropskog suda bez diranja Ustava BiH. Nikada Parlamentarna skupština nije završila verifikaciju Dejtonskog sporazuma. Mi smo danas podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika kada je govorio da kršćani i muslimani ne mogu u iste škole“, rekao je.

Hadžidedić je naveo da su građani zapali u neku vrstu letargije i ne vjeruju da je bilo šta moguće.

“Tako da bojim se da smo zapali u letargiju kao društvo. Izborni zakon mora biti promijenjen u onoj mjeri u kojoj je donesena odluka Evropskog suda. To je obaveza da se izvrši”, dodao je.

Ajanović se osvrnuo da skoru reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Zašto je čovjek reagovao onako brutalno, diplomata, ima ogromnu platu, rekao da su političari smeće i da manipulišu. Logički moramo razmišljati, zato jer je on trebao da prezentira dogovorenu volju i SDA i HDZ-a i SDP i SBB, svih političkih građana koji nisu imali hrabrost da izađu pred građane jer manipulišu, e on je morao i zato je on tako reagovao. I zato ne možemo kriviti visokog predstavnika. Mi smo u Parlamentu to morali raditi”, rekao je Ajanović.

Mandat u Parlamentu dati stranci

Hadžidedić  je rekao da visoki predstavnik jeste najavio određeni modalitet Izbornog zakona, jer je to procurilo je u javnost.

“Visoki predstavnik je nastojao da artikulira ono sto je “mostarskim sporazumom” dogovoreno, on je izašao izvan svog mandata, nema pravo da utiče na Ustav, on je tu da implementira, a Mirovni sporazum i Ustav nema pravo da mijenja“, rekao je Hadžidedić.

“Zakon i pravo se danas izvode iz običaja”, dodao je Ajanović.

Da li se u stranci DEMOS razgovara o potencijalnoj nezavisnosti Republike Srpske, upitan je Nagradić.

“Ne razgovara se o našoj stranci o tome. Mi ćemo uskoro navršiti četiri godine postojanja.  Fokusirani smo na razvoj RS”, rekao je Nagradić.

Ajanović ima prijedlog da mandat u Parlamentu pripada stranci.

“Vidimo da je rak rana BiH. Izabrani zvaničnik iz stranke može da radi samostalno šta hoće. Imamo situaciju da u NSRS 30 posto njih je promijenilo stranku u ovom mandatu, a kod nas isto se radi”, rekao je Ajanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!