Izetbegović: EU uvidjela da su napravili grešku sa 14 prioriteta

Vijesti 21. maj 202217:53 8 komentara
N1

Razgovori o Izbornom zakonu nastavit će se nakon općih izbora poručeno je nakon današnjeg susreta lidera stranka HDZ-a i SDA sa predsjednikom Evropskog vijeća u BiH. I Izetbegović i Čović sastanak su ocijenili pozitivnim, uz blagi stav Charlesa Michela . Nova prilika prilika za razgovore bit će najvjerovatnije u Briselu prije sjednice Evropskog vijeća.

Mapa puta, evropska perspektiva BiH, ključ je četverosatnog sastanka. Ta Mapa puta bi trebala, ističu u izjavama sudionici sastanka, spustiti i definirati ljestvicu 14 prioriteta Evropske komisije za BiH vezanih za napredak zemlje na EU putu.

Povezane vijesti

“Sa 14 prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno i što će nam uskoro omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje toga procesa. Oni su uvidjeli da su napravili grešku s time, dakle da su jednu zemlju u kakvom je stanju bila i prije 10-15 godina, da povuku prema EU , a ne da dižu ljestvicu”, rekao je nakon susreta sa Michelom lider SDA Bakir Izetbegović.

“U osnovi su to tri uvjeta VSTV, sukob interesa i javna nabavka, i vrlo precizno smo kazali tu nema improvizacija, najviši mogući standard ali kroz institucije BiH, nikakvih improvizacija inicijativa sa strane, bilo kakvih zastupnika koji će ovu izbronu kampanju u tim prijedlozima”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dva od tri reformska zakona nisu dobili potrebnu podršku na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH. Loptica odgovornosti i dalje se prebacuje.

Više u prilogu Rasima Pavice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare