Izetbegović najavio borbu za Predsjedništvo: Nikada nisam primio visoku platu

Vijesti 30. jun 202213:26 > 13:44 11 komentara
Bakir Izetbegović (F.Z./N1)

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović najavio je kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Medijima se obratio u toku sjednice Doma naroda na kojoj se raspravlja o Budžetu BiH za 2022. godinu. Prijedlog ne smatra dobrim, najavljuje hitnu sjednicu ovog doma kako bi se raspravljalo o Zakonu o platama, poručujući kako on nikada nije primio visoku.

“Prijedlog budžeta nije dobar. Jedino što je lošije od ovakvog budžeta je nemati budžet nikako i nemati povećanja plata za one kojima su niske”, govori Izetbegović u obraćanju medijima.

Što se tiče onih sa visokim platama, Izetbegović navodi da je odnos SDA prema tome poznat.

“Ja nikada nisam primio visoku platu. Nisam to sebi dozvolio, kao ni većina ljudi iz SDA”, tvrdi on.

Na nastavku sjednice Doma naroda PSBiH, navodi on, ići će se sa zaključkom poput onih od delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića da se rast plata zvaničnika zaustavi u startu.

“Njihovi zahtjevi nisu prošli, vjerovatno neće ni SDA zaključak. Onda ćemo ići sa prijedlogom hitne sjednice na kojoj će biti izmijenjen zakon o plaćama, odnosno koeficijent. Tada ćemo vidjeti ko je zaista za to da se smanje visoke plate”, zaključuje lider SDA.

Na upit reporterke N1 Tine Jelin – Dizdar zašto se o takvim zakonskim rješenjima nije ranije mislilo i na njima radilo, Izetbegović ponavlja da “nikada takvu platu nije primio”.

“Ne mogu ja natjerati druge da usvoje zaključke. Ali mogu nagovoriti ljude u SDA da to urade. Mi nikada nismo primali ovakve plate i neću reći koliko smo izdvajali. Ne biste mi vjerovali”, govori novinarima.

Na kraju je dodao kako će biti predložen za kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će to prihvatiti.

“Uvijek sam prihvatao ono što od mene traži moja stranka”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, u toku je hitna sjednica Doma naroda PSBiH – sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je budžet BiH za 2022. godinu. U prvom čitanju je usvojen Prijedlog Zakona o budžetu koji predviđa i rast plata imenovanim i izabranim dužnosnicima za, u prosjeku, 500 KM. Ubrzo slijedi nastavak sjednice, kada će se pristupiti drugom čitanju.

Valja podsjetiti i na to da su sva trojica članova Kolegija Doma naroda PSBiH – Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić prošle godine, napunivši 65. godinu “poslani u mirovine”, prilikom čega im je izručeno 15 hiljada eura otpremnine, a nakon čega su, evidentno, ostali u parlamentarnim klupama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare