Izetbegović reagovao na kritike, uputio poruke Komšiću i Bećiroviću

Vijesti 02. jul 202210:33 22 komentara
Bakir Izetbegović (F.Z./N1)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je kritikovan zbog odluke da se sastane s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem. Podsjetimo, na sastanak su pozvani i Dragan Čović i Milorad Dodik, što je okarakterisano kao "sastanak s plemenskim vođama". Izetbegović je odlučio da održi sastanak jedan na jedan.

“Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu ‘predstavnika konstitutivnih naroda’. Sa komesarom ću razgovarati jedan na jedan. Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču BiH, i sa svima koji mogu imati uticaj na situaciju u BiH. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora”, naveo je Izetbegović.

Izetbegović se ipak sastaje sa Varhelyijem, ali bez Dodika i Čovića

Ističe da se će s Varhelyijem razgovarati “isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu BiH, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH”.

“Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma PSBiH i iskoristi svoj uticaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone. Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese BiH. Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na “dobacivanje sa tribina” od strane nedoraslih populista i demagoga”, poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, Bećirović je pozvao Izetbegovića da “bude državnik, a ne plemenski vođa”, dok je Komšić izjavio kako “beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad