Jablaničko jezero neprepoznatljivo zbog povlačenja vode (FOTO/VIDEO)

Vijesti 18. feb 202220:59 0 komentara
N1

Ogoljene jezerske dubine Jablaničkog jezera sve su češća pojava, na koju su stanovnici ovog mjesta navikli. Uprkos tome, ovakvi prizori ne ostavljaju ih ravnodušnim, posebno ne ribare koje zabrinjava činjenica što je do opadanja nivoa jezera ove godine došlo mnogo ranije.

“Tek je februar mjesec, zima još dugo traje, proizvodnja struje je još velika, a nivo jezera je toliko mali da se na istu količinu električne energije sad puno brže troši. Ako se sad ne poduzmu nekakve mjere, ova dio jezera koji je još samo ostao jedna trećina jezera se može vrlo brzo potrošiti”, rekao je Admir Šehić iz USR “Glavatica”.

Ugrožene ribe koje ne migriraju

A to bi, priča Šehić, dovelo do uništavanja ribljeg fonda i redukcije električne energije. Ribe za sada, kaže nisu ugrožene, no određene riblje vrste nisu migracionog karaktera.

“Kako nivo vode opada, u prirodi ribe je da ide za vodom i skuplja se u ostali dio jezera, ali problem je što određene vrste nisu migracionog karaktera, žive na određenoj površini. One sad moraju migrirati, napuštaju svoje mjesto i samim napuštanjem nije im se lako prilagoditi nalasku hrane. Ta količina ribe koja je zbijena puno više nastrada pošto na hidroenergetskom objektu voda koja ide na turbinu puno veću količinu ribe uvlači u te prostore i uništava ih”, dodao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Pored toga, ribari upozoravaju – intenzivnije ispuštanje vode u ovom periodu uzrokuje potpuno propadanje mrijesta šarana.

“Ovo je lokacija Bogom data za uspješan mrijest svih riba koje ovdje borave. Ovaj nivo vode je dobar za mrijest krajem februara ili u martu i uvijek je bolje da onda voda raste, a ne da opada. Kad je vrijeme šarana tada bude dosta problema, naglo jezero opadne ikra ostane na suhom”, rekao je ribar Sanid Džino.

A da to nije ništa neobično, ističe načelnik Jablnice, posebno ne u vrijeme kada duži period protekne bez padavina.

“Mi očekujemo da će hidrološka situacija biti povoljna i da će jezero biti puno, blizu te turističke kvote”, rekao je načelnik Damir Šabanović.

EP BiH: Poduzete sve aktivnosti na smanjenu proizvodnje HE Jablanica

Iz EP BIH kažu poduzete su sve aktivnosti na smanjenju proizvodnje HE Jablanica, zbog čega je kota akumulacije povećana za oko 1 m.

“Od početka godine pa do sredine februara, proizvodnja HE Jablanica bila je za oko 30% veća od planirane proizvodnje zbog podmirenja potreba Sistema za električnom energijom. Navedeno je dovelo do smanjenja nivoa akumulacije HE Jablanica na aktuelni nivo, koji približno odgovara minimalnom graničnom stanju”, naveli su iz EPBiH.

Nadajući se da neće uslijediti sušni period koji bi izazvao brojne probleme, ribari očekuju kišu koja bi kako smatraju, jezero u kratkom periodu trebala napuniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!