Jedinstvena prilika: 8. januara možete posjetiti koncert orguljaša u Sarajevu

Vijesti 03. jan 202309:50 0 komentara
Dario Vučić

Mladi bh kompozitori Toni Toplan, Dario Vučić i Daniel Žontar u nedelju 8. januara u 19:00 sati, u crkvi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu održaće koncert kompozicija komponovanih za orgulje iz ove Crkve.

Koncert pod nazivom “Orguljske skladbe bosanskohercegovačkih skladatelja“ jedinstven je muzički događaj, s obzirom na to da su u istoriji, kompozitori iz Bosne i Hercegovine napisali tek nekoliko kompozicija za orgulje.

“Trojica skladatelja Toni Toplan, Dario Vučić i Danijel Žontar održat će koncert na kojem će izvesti svoja djela koja su pisali za navedenu prigodu. Inače, ovo je četvrti koncert iz ciklusa ‘KoncertiDA’ u organizaciji župe Presvetoga Trojstva”, naveli su iz Nadbiskupije Vrhbosanske.

Iako su u BiH orgulje stigle prije 200 godina, ove kraljice instrumenata koje nude neslućene mogućnosti nikada nisu dobile zasluženo mjesto.

“Repertoar za orgulje bh. skladatelja nije veliki te će ovaj koncert napraviti pomak u kvantitetu kompozicija za orgulje. Dodatni kuriozitet je da su sva djela na koncertu praizvedbe te kako su sva trojica skladatelja diplomirali na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu”, saopštili su.

Ekipa N1, zabilježila je priču o orguljašima u BiH, između ostalog razgovarali smo sa jednim od trojice kompozitora, Dariom Vučićem, koji je za N1 premijerno odsvirao jednu od kompozicija.

U videu ispod pogledajte kako je sve to izgledalo i zvučalo:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!