Još jedan nerazjašnjen slučaj smrti mladića i novi protesti pred institucijama

Vijesti 11. jan 202218:15 0 komentara
N1

Adnan Hadžagić preminuo je krajem jula 2020. Prema tvrdnjama policije, mladić je poginuo bježeći od policije. No porodica to negira i tvrdi - Adnana je policija ubila. A šta je godinu i po dana radilo Kantonalno Tužilaštvo?

Da joj je sin povrijeđen, tog 31. jula 2020, prisjeća se Hatidža Hadžagić, javila joj je policija. Rekli su joj da odmah ide na sarajevsku Kliniku urgentne medicine, ali da ne znaju hoće li ga zateći živog.

“Ja sam rekla hajmo, on je mrtav. Lažu. I ja sam sjela u auto, došla gore, nema ga u jednoj bolnici, zovem hitnu – nema, zovem policiju, ne zna niko ništa. Vratim se u državnu, u mrtvačnicu na Koševu, nema ga, vratila se kući, nema ga nigdje. Zovem opet – kažu zar ne znate da je preminuo”, kazala je Hatidža.

Na osnovu slika stradalog Hadžagića koje je porodica napravila u mrtvačnici, i na njihov zahtjev, tek 5 mjeseci poslije smrti, urađena je obdukcija. Mladić je, pokazali su nalazi, teške tjelesne povrede zadobio premlaćivanjem. A nadležni su učinili sve, tvrdi brat stradalog, da se smrt Hadžagića prikaže kao posljedica pada, te da do obdukcije ne dođe.

“Nije pao ni sa podzide od dva metra, niti je bježao ni iz kakvog krivičnog dijela, kao što su oni pisali da je razbojnik poginuo, nije nikakvo krivično dijelo bilo u pitanju, oni su ga ubili hladnokrvno i sad njih 15-20 učestvuje u zataškavanju. Jasno je da se radi o opstrukciji, meni je to i sama tužiteljica Željka Tomić rekla – ja imam ovdje u fioci čitav predmet, ali imam ljude iznad sebe. To je vjerovatno ova tužiteljica Sarajlija”, kazao je Demir Hadžagić, brat preminulog Adnana.

Glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva na tranparentima su prozvali i prijatelji stradalog mladića i nezadovoljni građani. Tužilaštvo, navode, skriva počinioce ovog dijela. Tako ovaj slučaj, tvrdi advokat porodice Hadžagić, podsjeća na slučajeve Memić i Dragičević.

Postaje neshvatljivo i pravnom laiku da nakon godinu i po dana, iako su počinioci poznati, i iako imamo nepobitne dokaze čak dva obdukciona nalaza kojima je usljed teških tjelesnih povreda koje su mu policajci nanijeli, Adnan Hadžagić preminuo, optužnica još nije podignuta”, kazao je Senad Pećanin, advokat porodice Hadžagić.

Iz Tužilaštva kratko za N1 kažu – istraga je u završnoj fazi i o tužilačkoj odluci će obavijestiti javnost.

529 dana prošlo je odkako je Hadžagić preminuo. Slučaj se ne riješava, iako, kako tvrdi advokat porodice Hadžagić, nema nikakvih prepreka da se to dogodi. Nakon 529 dana tu su, a doći će i opet ukoliko ovi protesti ne urode plodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!