“Kada vidite ove slike, ne može meni niko negirati da ovo nije moj otac”

Vijesti 11. feb 202320:21 0 komentara

Žene Srebrenice i drugih mjesta iz Podrinja, danas su u Tuzli održale mirnu šetnju kao i svakog 11. u mjesecu. Žene su razočarane radom pravosudnih institucija, ali i činjenicom da se želi od Srebrenice napraviti mjesna zajednica.

Vasvija Kadić iz Srebrenice svakog 11. u mjesecu nosi slike ubijenog oca Hajre, te braće Rame, Kemala i Ismeta Kabilovića. Njihovi nekompletni posmrtni ostaci su pronađeni i ukopani.

“Od ovog najmlađeg brata Ismeta, ukopali smo samo tri kosti, dok je mama rahmetli bila živa. I otac i on su pronađeni 2010.godine. Tada smo ukopali oca, anjega 2011. Bila je njena želja da, dok je živa, ukopamo i njega. Da se zna gdje je mezar, nišan”, kaže Vasvija.

Još se traži više od 1.000 iz Podrinja koji se vode kao ubijeni i nestali kao što su neki od rođaka Šaze Husić iz Glogove.

“Izgubila sam amidžu, njegova tri sina, njegova tri unuka, dva bratića. Izgubila sma tečića i dajdžića ali to je daljnja familija”, kazala je Šaza.

Za sve te ljude treba neko odgovorati ali politika to ne dozvoljava, smatraju žene srebrenice, ogorčene na pravosudne institucije.

“Zašto se ne kažnjavaju ratni zločinci koji hodaju, koji su na slobodi, koji su direktno ubijali? Mi njih srećemo, mi njih znamo, mi to njima govorimo u lice. Bez obzira što mi prijeti opasnost. Hoću da mu kažem da je ubica jer znam da je ostao istomišljenik”, kazala je Nura Begović, Udruženje “Žene Srebrenice”.

Žene Podrinja je posebno portesla informacija da pustoji mogućnost da Srebrenica postane mjesna zajednica opštine Bratunac.

“Oni je ukidaju zbog nerazvijenosti i brojčanog stanja. A ko je tome kriv? Mojih 20 članova su ubili. Sada da ima njihovih 20 pa još 20. Koliko bi samo bilo članova. Srebrenica bi se sastavila sa Zvornikom. To bi bio grad do grada, kuća do kuće. Da nisu pobili naše najmilije i da nisu uradili genocid”, dodaje Begović.

“Srebrenicu su raselili i ubili ali neka ne zaborave da su i oni bijeli nišani stanovnici Srebrenice. Srebrenica ni u kom slučaju ne može biti mjesna zajednica. Ona je bila grad i ostat će”, ističe Kada Hotić, Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”.

Zločini koji su počinjeni i narod koji je stradao, neće biti zaboravljen, a povijest se ne smije prekrajati i falsifikovati, poručeno je iz Tuzle.

“Da znamo čuvati čovjeka, pronašli bismo svaki trag o nestalom čovjeku. Ko je on, odakle je on, zašto ga nema?”, pita se Hotić.

“Kada vidite ove slike, ne može meni niko negirati da ovo nije moj otac, da ovo nisu moja braća. I tako za sve”, kaže Vasvija Kadić.

Ovaj put podršku Ženama Srebrenice, osim građana Tuzle dali su stanovnici Sapne koji su ih podržali u borbi za istinu i pravdu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!