Kako je u BiH regulisano studiranje i roditeljstvo

Vijesti 07. feb 202210:40 > 15:51

Studiranje i roditeljstvo bila je tema o kojoj smo govorili u emisiji Novi dan na N1. Svoja iskustva sa nama su podijelile studentice koje su postale majke u vrijeme studiranja. Kako je bilo nositi se sa majčinskim obavezama, kako sa obavezama na fakultetu, je li atmosfera bila poticajna ili demotivirajuća za Novi dan govorile su Aldijana Muslim, nekadašnja studentica Filozofskog fakulteta UNSA i Valida Repovac-Pašić, profesorica na Fakultetu političkih naula u Sarajevu.

Muslim je postala majka na drugoj godini fakulteta. Kako kaže, to je bio jako izazovan period za nju.

“Postala sam majka 24. januara u vrijeme između dva semestra i najaktivnijih ispita. Bila sam tako ludo hrabra na fakultetu pa sam zamolila profesore da polažem ispite iz drugog semestra koje nisam uspjela ni saslušati, a ovi iz prvog su se podrazumijevali. Tada sam pisala šefu odsjeka molbu da mi ustupi pravo da mogu tako položiti predmete koji su mi najvažniji i koje ne mogu prenijeti u sljedeću godinu. Naravno, on je to odobrio, ali uz uslov da pitam svakog profesora posebno jer imaju i predavanja i vježbe i neko jednostavno ne želi da izađe u susret. Međutim, ja sam imala sreću u tom periodu da su mi svi profesori to odobrili tako da sam do 12. januara prije porođaja završila ispite iz prvog i drugog semestra, ostala mi je bila samo Pedagogija, nju sam ostavila za juni i dozvolili su mi da sačuvam status redovne studentice”, ispričala je Muslim.

Dalje navodi da se na predavanja vratila u aprilu.

“I bila sam jedina majka koja je donijela svoje dijete sa sobom na predavanje. Zakonski ne znam da li je dozvoljeno da majka dijete sa sobom vodi na predavanje, ali mislim da je to više bilo na moju incijativu ‘da li ja to mogu’, ali zaista niko nije ni postavljao pitanja šta će mi dijete na predavanjima, a dijete je bilo takvog karaktera da je bilo jako mirno. Tako da je moj dječak odslušao sa mnom predavanja i ovom prilikom bi se zaista htjela zahvaliti profesoru Logike Nijazu Ibrulju koji mi je ustupio prostor da mogu da hranim, dojim i presvlačim dijete. Profesor mi je za to ustupio svoj kabinet gdje sam sa svojom kolegicom uvijek odlazila u vrijeme pauze. On mi je uvijek govorio da ja na to imam pravo, da trebam nastaviti studirati. Dodala bih da za to možda i postoji određena pozadina, da morate ostaviti trag da vi kao student
želite studirati. To mi je bila prva trudnoća i studirala sam i nije to jednostavno. Svaki fakultet ima svoju težinu i svaki studij traži osobu da bi studirala i učila. Bilo je iscrpno i mukotrpno u drugom stanju učiti, sjediti, ali drago mi je kada vidim plodove svega toga. Odreknete se mnogo toga, poput uživanja u trudnoći jer to je nešto što je mnogo lijepo. To sam možda u toj prvoj trudnoći propustila, ali sam nadoknadila sa drugom”, naglasila je Muslim.

Valida Repovac-Pašić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazala je da je branila doktorat u sedmom mjesecu trudnoće.

“Prošlo je jako dobro, ali to je naravno donekle bio i moj izbor. Morala sam se vratiti na fakultet kada je dječaku bilo 43 dana. Po zakonu i pravilima nisam morala, ali mi je bilo u interesu jer mi je išao izbor u docenta i to bi propustila da nisam. Tek sam bila doktorirala i napravila bih sebi onda problem, godinu dana bih taj izbor prolongirala. Indirektno mi je bilo rečeno da mi je to u interesu iako su ljudi u menadžmentu bili skeptični kako ću ja to sve da postignem. Ali podržavale su me, kao i kolege i kolegice”, navela je.

Dalje ističe da ipak to pitanje nije na najbolji način regulisano.

“U smislu da možete naići na neku vrstu prepreke ili sankcije da će vam neko nešto zabraniti, ali isto tako neće vas ni motivisati. Ovo je lično iskustvo i ne bih ga ponovila i često žalim zbog propuštenih dana sa bebom jer sam se odmah vratila na posao. To kažem i mojim mlađim kolegicama, ali dosta stvari u akademiji nije riješeno jer problem je i sa prezimenom, kada se magistrira ili doktorira i promijeni žena prezime. Međutim, drago mi je da sada u Sarajevu na Univerzitetu imamo Vijeće za rodnu ravnopravnost pa je lakše kroz to neka pitanja rješavati koja su važna”, naglasila je Repovac-Pašić.

Osvrnula se i na to da pitanje studiranja studentica koje su postale majke nije također riješeno.

“Nije samo ženska populacija studentica koja se susreće s tim problemima. Ima poprilično značajan broj roditelja koji imaju djecu s određenim stepenom invaliditeta i koji izgube pravo na studiranje iako su se brinuli o djetetu kod kuće i imali razlog. Postoji veliki problem i to se pokušava riješiti i zakonski se nije vodilo računa prije o tim stvarima”, poručila je Repovac-Pašić.