Kakva je situacijama s migrantima u BiH? Da li će problem riještiti Frontex?

Vijesti 03. nov 202319:07 0 komentara
N1

U BiH se ne očekuje veći priliv migranata. Proteklih mjeseci granična policija spriječila je nezakonit ulazak nekoliko hiljada njih, a i trenutni broj iz dana u dan se smanjuje, kažu nadležni. Situacija će biti još stabilnija kada stignu snage Frontexa.

Ako je u posljednja tri mjeseca zabilježen povećan broj migranata, od polovine oktobra taj broj se smanjuje, poručuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

“Trenutni u svim kampovima odnosno privremenim prihvatnim centrima boravi oko 1550 lica. Trenutno najveći broj boravi u PPC Lipa, njih 750, s obzirom da je USK na njihovoj ruti kretanja ka krajnjem odredištu. A znamo da je BiH migrantima tranzitni područje na putu prema zemljama EU”, kaže Aleksandra Kovačević, Služba za poslove strsncima BiH.

Da je situacija stabilna poručuje i prvi čovjek Bihaća, iako su u jednom trenutku kapaciteti bili gotovo puni.

”Taj povećan broj od prije 15ak dana je posljedica redovnih dešavanja u periodu oktobra i novembra, na što smo mi navikli u prethodnim godinama. I jedne druge stvari, granična policija je vršila pojačane kontrole na izlazu iz BiH, dakle na zapadnoj granici. U nekih 15 dana koliko je akcija trajala vršila je redovne kontrole i onemogućavala izlaz migrantima iz BiH, što je za mene non sense, umjesto da se više fokusiramo na istočnu granicu i onemogućimo ilegalan ulazak u BiH”, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Ali, u posljednjih nekoliko mjeseci, pripadnici granične policije otkrili su u nezakonitom prelasku državne granice ili pokušaju pomenutog vise od 9 hiljada osoba.

“Najveći migracijski pritisak trpi istočni dio države, i to prelazi Visegrad, Hum Foca i Zvornik. Na nezakonit prelazak odlučuju se uglavnom osobe iz Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša.”

No, u pomoć Graničnoj policiji uskoro bi trebao stići Frontex.

”Što se tiče samog Frontexa, tim za pregovore i okvir je spreman, i mogu da kažem da su u pitanju sati kad će biti na Savjetu ministara. Tako da ćemo ispuniti još jedan veliki korak, formirali smo tim, dogovorili smo okvir u kome će se kretati taj tim, izabrali smo šefa tima”, rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Pojedini ipak misle da postoje opravdani razlozi zbog kojih građani strahuju od novog priliva migranata.

”Zbog toga što mladi muškarci, govori se o ljudima starosti 25 – 30 – 35 godina, bez bilo kakvih identifikacionih dokumenata, sami po sebi predstavljaju sigurnosni rizik”, kaže Dragan Mioković, Komisija za sigurnost PDPFBiH.

A na rizike, pa čak i eventualnu migracijsku krizu, BiH je spremna odgovoriti, poručili su nedavno iz Međunarodne organizacije za migracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!