Kalabuhov: Rusija radi da ima komunikaciju sa bošnjačkim i hrvatskim narodom

Vijesti 19. jan 202322:16 8 komentara
Igor Kalabuhov za N1
N1

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov rekao je da Ruska Federacija podržava Dejtonski mirovni sporazum i uz strateški odnos sa entitetom Republika Srpska i srpskim narodom radi na tome da ima komunikaciju i sa bošnjačkim i hrvatskim narodom, ali i ostalima u BiH.

Kalabuhov je rekao da se njegova zemlja zalaže za poštovanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, za komotan život svih naroda i za to da nema malignog uticaja međunarodne zajednice na dešavanja u BiH.

On je pozvao sve političare u BiH da iskoriste mogućnost za saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, kulture i svim drugim domenima.

Komentarišući odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da povodom 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, dodijeli Orden RS-a na orglici predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Kalabuhov je rekao da je to suvereno pravo rukovodstva ovog entiteta i da je Ruska Federacija zahvalna za tu odluku jer nastoji da ima strateške odnose sa RS-om.

Kalabuhov je ocijenio interesantnim to kako se smatra dobrim ako neko dijeli američke interese, a da, ako neko dijeli interese Ruske Federacije, odmah prijete kaznama i sankcijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare