Kapidžić: Šteta na Partizanskom groblju je ogromna, potrebno dubinsko snimanje

Vijesti 15. jun 202213:29 > 13:45 1 komentar
N1

Komisija za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, MUP-u HNK, Tužilaštvu HNK, Gradu Mostaru, gradonačelniku Mariju Kordiću, Agenciji Stari Grad Mostar, Zavodu za zaštitu spomenika i resornom federalnom ministarstvu dopis da se hitno izađe na teren i utvrde koja je razmjera štete nakon uništenja 700 ploča na Partizanskom groblju Mostar, rekao je za N1 Faruk Kapidžić.

Kapidžić je za N1 rekao prve informacije kojima raspolažu.

“Imamo podatak da je šteta ogromna. Da su komplet cijelom dužinom, gdje su natpisi i imena da su te kamene ploče razbijene i ipak treba zvanično utvrditi i ustanoviti štetu”, rekao je Kapidžić.

Otkako je Kapidžić u Komisiji za nacionalne spomenike BiH, niko ovu instituciju iz Grada Mostara nije kontaktirao u vezi obnove.

“Prije su dodijeljena sredstva za obnovu i video nadzor iz Vijeća ministara iz doba Denisa Zvizdića kada je urađen. Međutim, on je vrlo brzo onesposobljen, uništen i nije nikada obnovljen”, naveo je Kapidžić.

Također, Kapidžić objašnjava važnost ovog nacionalnog spomenika prve kategorije.

“Ovaj spomenik je nacionalno blago. Ovo je biser spomeničke arhitekture Bogdana Bogadnovića da je to uporedivo u vremenskoj distanci kao i Stari most u Mostaru. On se uvijek devastirao vezano za neke političke situacije, događaje. Nikad onako iz čista mira”, istakao je Kapidžić.

Kada je riječ o rekonstrukciji, Komisija za nacionalne spomenike BiH će inicirati projekat obnove.

“Komisija nije u mogućnosti da isforsira finansiranje. Komisija je u tom smislu defanzivna. Pitanje je te obnove, davanja para obzirom na to da je to tako uništeno to bi se sve trebalo snimiti dobro i napraviti dokumentacija i onda je pitanje da li obnavljati nešto jer će opet biti porušeno”, naveo je Kapidžić.

“Glave ljudi se trebaju obnavljati, da bi se ovo prestalo rušiti”, poručio je za N1 na kraju Kapidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare