Karić posjetila napadnutog imama u New Yorku

Vijesti 22. sep 202321:54 1 komentar
Karić u posjeti porodici imama Budimlića (Twitter)

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić u petak je posjetila Idriz-ef. Budimlića, imama Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, koji je prije dvije sedmice bez ikakvog razloga brutalno napadnut u prostorijama mesdžida.

Karić je izrazila podršku imamu Budimliću i njegovoj porodici, uz želje za što brži oporavak.

“Naši ljudi koji žive u New Yorku i ovaj put su me dočekali kao najrođeniju, otvorili su mi svoja srca, upoznali sa porodicama i učinili da se hiljadama kilometara daleko osjećam kao kod kuće. Hvala za beskrajnu podršku i vidimo se u Sarajevu”, poručila je Benjamina Karić, koja je u službenoj posjeti SAD-u.

Podsjećamo, imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra New York Idriz-ef. Budimlić napadnut je u petak, 8. septembra, nakon sabah-namaza.

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog islamskog centra ovim povodom izdao je saopštenje za javnost, najoštrije osuđujući brutalni, ničim izazvani napad na imama.

“Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice, uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta, a policija još uvijek za njm traga”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da oni kao zajednica stoje uz imama, uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici.

“Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multikulturalnu zajednicu muslimana, kako u našem džematu, tako i u gradu New Yorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak”, naglasili su iz Upravnog odbora.

Konstatovali su da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije New Yorka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad