Karić: Stigle brojne čestitke, Sarajevo je sjajno priznato i u Evropi i svijetu

Vijesti 06. apr 202317:07 0 komentara
N1

Na današnji dan 1945. godine zajedničkim naporima i žrtvama naroda Bosne i Hercegovine i svih ostalih oslobođeno je Sarajevo od fašističke okupacije. Onda je 1992. počeo napad na grad i početak urbicida. Ovaj dan, jasno povezan s antifašističkim tekovinama i danas se obilježava kao Dan grada Sarajeva. No, kako je obilježen ove godine, kakvi su planovi administracije za vrijeme koje dolazi i šta bi o današnjem datumu poručila ne samo Sarajlijama, nego i svim Bosancima i Hercegovcima - pitali smo gradonačelnicu Benjaminu Karić.

Osim o brojnim i raznolikim načinima na koje se ove godine obilježava Dan Grada Sarajeva, gradonačelnica je za N1 govorila i o njegovoj poziciji u svijetu.

“Grad Sarajevo je sjajno prepoznat i u Evropi i u svijetu. Danas smo primili veliki broj čestitki od gradonačelnika širom Evrope. Imamo i veliki broj delegacija koje su došle iz različitih gradova kako bismo zajedno proslavili”, započela je Karić.

No, šta je ono što Sarajevu danas nedostaje?

“To je volja i snaga da zadržimo naše mlade”, rekla je Karić, napominjući da je Sarajevo kandidat za Evropsku prijestolnicu mladih 2026. godine. Stoga, naglašava potrebu za dodatnim poticajima nadarenim studentima i sportistima.

Istovremeno, podsjeća da i građani “trebaju poduzeti sve kako bi uljepšali lice grada”.

Osim Vječne vatre, za koju gradonačelnica najavljuje da će uskoro zasijati novim i punim sjajem, nastavit će se i rekonstrukcija fasada, između ostalog i u naselju Marin Dvor – za šta Karić apeluje i na pomoć viših nivoa vlasti.

Za kraj razgovora za N1, gradonačelnica Sarajeva imala je i posebnu poruku za sve građane: “Volimo naše Sarajevo i ljubomorno ga čuvajmo! Uvijek zadržimo našu sjajnu bosanskohercegovačku i sarajevsku dušu. Dobrota naših ljudi prepoznaje se širom svijeta. Ostanimo uvijek takvi.”

Podsjetimo, program obilježavanja se nastavlja i večeras svečanom sjednicom Gradskog vijeća Sarajeva, na kojoj će biti uručena i posebna priznanja.

Ove godine dobitnik šestoparilske nagrada je nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, akademik Kemal Hanjalić, a kolektivna šestoparilska nagrada biće uručena Komori medicinskih sestara i tehničara, za sve ono što su uradili za svoje sugrađane tokom pandemije koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!