Kešo poručio Nešiću: “Ne bih nikad ispričao vic čak ni o majci zločinca koji je ubio neke članove moje porodice”

Vijesti 20. jun 202419:22 1 komentar
N1

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatrana je inicijativa SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević su bili predlagači inicijative. Safet Kešo, zastupnik ove stranke u parlamentu je gostovao na N1 televiziji i detaljnije pojasnio šta se danas zbivalo na sjednici kao i to da se lično obratio Nešiću i poručio mu da "nikada ne bi mogao ispričati vic pa čak ni na račun majke zločinca koji je ubio neke članove njegove porodice".

Na početku razgovora Kešo je je prvo pojasnio da je na današnjoj sjednici 21 zastupnik glasao za Nešićevu smjenu, ali s obzirom na to da nije bilo entitetske većine inicijativa nije usvojena.

“Procedura će se naravno i nastaviti, ali da pravo kažem malo smo se i nadali da će biti te entitetske većine jer je to pitanje na neki način izneseno na nivo zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Mislim da to nije u pitanju kao ni građana srpske nacionalnosti da imaju ministra koji na tako brutalan način vrijeđa žrtve genocida i da ne govorim o ovim dimenzijama koje bi trebale da se tretiraju kroz Krivični zakon BiH u kojem član 145. govori o raspirivanju nacionalne mržnje. Više bih stavio akcent na ovu dimenziju karaktera čovjeka koji je spreman da se na taj način naruga žrtvama genocida. Zamislite da u programu uživo u nekoj TV emisiji ispričate vic praktički o žrtvama genocida u Srebrenici”, ustvrdio je Kešo.

Bez entitetske većine za smjenu ministra Nešića u 1. krugu glasanja, sjednica pauzirana: “Na granici smo kvoruma”

Naime, u Inicijativi za smjenu Nešića je navedeno da je on gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Kešo se danas na sjednici i lično obratio Nešiću.

“Ja sam zapravo replicirao, a on je govorio da ima pravo na svoje javno mišljenje. Ja sam rekao da to nije upitno, ali da nema pravo napadati i govoriti na tako neljudski način. Rekao sam da se bestijalniji i sramniji čin javne ličnosti i javnog nastupa državnog ministra nije dogodio u postdejtonskom periodu BiH od ovog kojeg je napravio Nešić. Nije to jedini grijeh nego je kulminacija i vrhunac i to nas je iniciralo. Budući da smo očekivali da će se i u Vijeću ministara naći nekakvo srce i um kojem će zasmetati činjenica da sjedi u društvu sa takvim čovjekom (Nešićem op.a.), a da ne reaguje to nas je jako iznenadilo i mi smo stoga donijeli u Klubu SDA odluku da pokrenemo tu inicijativu. Poslovnički je dovoljno da bude osam zastupnika. Podnijeli smo inicijativu i očekivali smo podršku svih iz Federacije BiH. Ona je izostala u jednom dijelu”, dodao je Kešo.

Međutim, Nešić nije smatrao da je dovoljno i do sada napravio pa je tako imao i jedan vid performansa tokom sjednice za govornicom.

“Nešić je donio fotografiju čovjeka srpske nacionalnosti tvrdeći da je on žrtva nekog navodnog zločina u ratu. Ja sam naravno replicirao da kada bismo svi donosili fotografije žrtava ja bih onda sam iz svoje porodice morao donijeti njih 18 na svaku sjednicu Parlamenta. Mislim da je to zloupotreba žrtve i da ne treba na takav patetičan način nastupati u tim prilikama. Također, sveprisutna je teorija da je svaka žrtva ista kao i svaka prosuta suza majke za njom i to je u principu pitak narativ i nemam ništa protiv toga. Međutim, isto tako mislim da nije ista suza majke zločinca koji je poginuo u zločinačkom pohodu i suza majke čija su djeca i po pet čak sinova ubijeni u toj vrsti zločina. Ipak, ne bih da ulazim u tu vrstu rasprava jer mi je muka o tome razgovarati jer to nije isto. Uprkos tome rekao sam Nešiću da mi nikada ne bi palo na pamet da ikada ispričam neki vic pa čak ni na račun majke zločinca koji je ubio neke članove moje porodice”, naglasio je Kešo.

Nenad Nešić uoči sjednice o njegovoj smjeni: Funkcije su prolazne, nećete me ušutkati

Interesovalo nas je do kada će pravosudne institucije tolerisati negiranje genocida koje je Nešić danas ponovo napravio na sjednici?

“Ovdje nije tema to da li imamo pravo na nekakvo mišljenje već da li smo spremni prihvatiti uzuse civilizovanog svijeta u kojem postoje formirani sudovi s namjerom da donose presude u slučajevima kada mi imamo različita mišljenja o različitim događajima, ljudima itd. Ovdje su sudski utvrđene činjenice i to ne na bazi nekog kratkog i prijekog suda budući da su neki sudski procesi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu trajali i po 12 godina., Dakle, u tom periodu ti su sudovi imali priliku saslušati na hiljade svjedoka, da proanaliziraju i na šlepere dokaza i na bazi svega toga donesu relevantne presude koje su bitne zbog toga što očigledno u ovakvoj atmosferi nije moguće živjeti po svojim stavovima. U tom smislu smo iskazali i podršku izmjenama Krivičnog zakona za zvaničnike koji negiraju genocid da osim što ih može zadesiti kazna zatvora mogu biti udaljeni i sa funkcija na koje su izabrani. Pravosuđe mora početi raditi, međutim, glavni protagonista ove ‘kulture negiranja genocida’ u BiH je Milorad Dodik i teško da će se njegovo procesuiranje dogoditi sa ovim novim glavnim tužiocem kojeg je praktički on upravo i potpomogao politički u imenovanju. Međutim, to će biti formula rješenja ovog zaista velikog društvenog problema. Imali smo slučajeva da je neki ratni zločinac tražio da se obrati mladima u RS pa se postavlja pitanje kakvu to mi omladinu odgajamo i je li to neki vid zločina i prema njima”, istakao je Kešo.

Smatra da je u ovakvim temama teško ostati emotivno suzdržan i pronaći neku granicu dobrog i dostojanstvenog javnog istupa koju je upravo danas na sjednici i tražio.

“I zaista pokušavam da uskladim emociju i racionalnost. Ja sam pozivao kolege da iskoriste tu svoju pismenost među kojima ima i diplomiranih pravnika koji citiraju određene Komisije, a neće presude Suda. Diplomirani pravnik, dakle, citira odluke Komisije koju je Vlada RS formirala da ispita činjenice, kako su to oni nazvali, o zločinu u Srebrenici, a ne citira presude Međunarodnog suda pravde”, poručio je, između ostalog, naš sagovornik.

U međuvremenu je nakon gostovanja zastupnika Keše na N1 prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH jer nije bilo kvoruma za Nešićevu smjenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare