Kljajić o blokadi USK: Uključiti tužilaštvo, neka zastupnici plate nastalu štetu

Vijesti 03. feb 202210:50 0 komentara
N1

Rad MUP-a USK ograničen je zbog neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona. Nemoguća je bilo koja finansijska transakcija ili zaduženje, a resorni ministar Nermin Kljajić za N1 poručuje kako je zbog svega ugrožena sigurnost građana.

“Vjerovali smo da neće doći do ove situacije. Skupštiniski zastupnici polažu zakletvu da će poštovati zakon i ustav, a odluka o privremenom finansiranju nije politički akt, nego zakonska obaveza”, kazao je na počeetku razgovora ministar Kljajić.

Naglasio je da su neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju ugrožena materijalna prava pripadnika MUP-a USK.

“Petog februara ističe registracija za 30 službenih vozila, a od prvog februara ne možemo nasuti goriva u službena vozila. Također su i naše obaveze prema dobavljačima ugrožene pa s pravom postavljam pitanje jesu li svjesni skupštinski zastupnici da ćemo mi platiti i štetu i hoće li iz svog džepa nadoknaditi tu štetu i jesu li svjesni da su to sredstva građana USK”, upitao je ministar Kljajić.

Dodao je da će izračunati ukupnu štetu te takav dokument uputiti prema pravobranilaštu, pa preko njih tražiti naknadu štete od skupštinskih zastupnika. Smatra i da su skupštinski zastupnici pokazali neodgovorno ponašanje, te istakao kako nemaju imunitet na kršenje zakona.

“Tužilaštvo mora reagirati na osnovu usmenog saznanja, na osnovu medijskog saopćenja da je prekršen zakon, a zakon jeste prekršen, pa da vidimo koji su to razlozi zbog čega se ta Odluka ne donosi. Javno pozivam sve ministre i skupštinske zastupnike da vidimo ko je odgovoran za ovu štetu i novonastalu situaciju, ja da se pitam zabranio bih im primanja dok se ova situacija ne riješi”, naglašava Kljajić.

Ocjenjujući aktuelnu migrantsku situaciju u USK-u, Kljajić je istakao da je na zadovoljavajućem nivou.

“Trenutno je negdje oko 1.200 migranata na području USK, bilten sigurnosti pokazuje i manju medijsku zastupljenost. Manje smo nervozni i kao građani, jer nismo i žiži javnost”, kazao je Kljajić te dodao: “Sigurnost je ugrožena. Od prvog februara nema ni sipanja goriva u službena vozila , dakle pripadnici ne mogu biti raspoređeni na svojim mjestima”.

Ima prostora za poboljšanje uslova rada u njegovom resoru. Najavio je i novu nabavku vozila, ali za sve očekuje više političkog sluha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!