Klub Bošnjaka nije uložio veto na zakone NSRS: “Stavili smo tačku na njih”

Vijesti 04. jul 202313:29 0 komentara
Alija Tabaković (N1)

Prije sjednice Vijeća naroda entiteta Republike Srpske održan je sastanak Kluba Bošnjaka na kojem je, kako je i najavljeno, donesena odluka o povlačenju veta na zakon kojeg je usvojila Narodna skupština RS (NSRS) o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u BiH. Ujedno, donesena je odluka o odbacivanju razmatranja materijala vezanih za zakonu NSRS koji se odnosi na neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru RS.

Zapad izgubio strpljenje: Sprema se smjena Dodika

“Nismo razmatrali, dakle, niti jedan niti drugi zakon koji je usvojila NSRS, jer su oni poništeni odlukom visokog predstavnika. Mi nikakve više aktivnosti u vezi ovih zakona nećemo voditi. Šta će raditi dalje raditi nadležni za procedure – Služba Vijeća naroda RS, Milorad Dodik i Službeni glasnik RS – to više nije naš problem. Mi smo danas stavili tačku na te zakone”, naveo je nakon sastanka predsjednik Kluba Bošnjaka Vijeća naroda RS, Alija Tabaković.

A kada je u pitanju ‘stavljanje tačke na zakone’ danas u klubu Bošnjaka nisu bili svi jedinstveni. Pet je glasalo za povlačenje aktivnosti, dok su dva člana kluba koja dolaze iz SNSD-a bili suzdržani.

Da je današnji potez sasvim ispravan stava je i potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Jedino konačno rješenje duboke krize, uvjeren je, mora biti kompromis svih naroda.

Da treba “sjesti i razgovarati” stava je i Mijo Perkunić iz Kluba Hrvata, ističući da ne podržava nikakve sankcije predsjedniku entiteta.

“Nikada kod Dodika nisam vidio zlu namjeru, a politički stavovi su politički stavovi. Treba sjesti i razgovarati, ovo je lijepa zemlja u kojoj ima mjesta za sve”, ponovio je.

A šta će biti dalja sudbina zakona usvojenih u NSRS, novinari su pitali Vojislava Gligića iz Kluba Srba.

“Pošto nije bilo vitalnog nacionalnog interesa, zakoni trebaju da idu iz kabineta predsjednika NSRS, u kabinet predsjednika RS. On je taj, koji po Ustavu, potpisuje taj akt. Nakon toga, zakoni idu u Službeni glasnik RS. Da li će se to desiti – vjerujem da hoće, pa vidjet ćemo šta će se dalje dešavati”, odgovorio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!