Ko će pobijediti u krajiškim “Igrama prijestolja”: “Od danas je svašta moguće”

Vijesti 31. jan 202319:15 0 komentara
N1

Odjeci razgovora Osmorke osluškuju se u Krajini, koja čeka svoju 20-u Vladu u historiji Unsko-sanskog kantona. Ipak, zbog ucjena malih stranaka, neformalne razgovore ostvarili su do jučer ljuti suparnici, nemogući partneri SDA i NES, dakle nekadašnja A-SDA.

Ko će pobijediti u krajiškim igrama prijestolja?

Iz niza sljedećih izjava teško je zaključiti ko će u Krajini formirati jubilarnu 20. Vladu. Jasno je jedino da kafu sa laburistrima Fikreta Abdića niko ne pije.

Sve moguće, pa i ono što nam se čini nemoguće“, kaže Jasmin Musić (SDA USK).

N1: Je li moguća koalicija NES-a i SDA u kantonu?

Vidjećemo od danas je moguće svašta“, kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

N1:Ko s kim pije kafu?

Svako sa svakim, osim niko ne pije kafu sa laburističkom strankom“, kaže Zikrija Duraković iz POMAK-a.

Ali nakon jučerašnje odluke kolegija SDP-a nama su odriješene ruke, mi možemo da pregovaramo s svima“, kaže Adnan Habibija (SDP BiHAĆ).

No, krenimo redom.Ne tvrdimo pazar, uveravaju iz SDP-a USK. Trenutno funkcionišu sa NES-om u tehničkoj kantonalnoj Vladi, ali s obzirom na novonastale okolnosti u Osmorci, pratiće stavove centrale, razgovarati sa svima. Osmorka se u Bihaću nije upjela dogovoriti ni oko zajedničkog kandidata za mjesto gradonačelnika Bihaća. Nes tiho podržava nezavisnog Amarilda Mulića, NIP Pomakovog Elvedina Sedića, SDP je sam:

Definitivno ono što su pokazali prijevremeni izbori u Bihaću, je da Osmorka u USK ne funkcioniše. Jedni su otišli na jednu stranu, drugi na drugu, treći su ostali sami… Bio sam stava od početka da trebamo imati jednog kandodata, sada bismo 100% imali pobjedu u svojim rukama. Kako sada stvari stoje odnos jeste 15-15“, kaže Habibija.

SDP dakle najavljuje razgovore i sa SDA, ali i sa NES-om. Te dvije stranke najjače su u kantonalnoj skupštini, imaju po osam zastupnika. Dakle, u zbiru 16 potrebnih za novu Vladu.Do petka i komplikovanog glasanja za državni Dom naroda se ipak činilo da će većinu u USK činiti Osmorka,te uz još neke partnere imati komotnih čak preko 20 ruku.Premijer u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić čeka stav svoje centrale. SDP-u i svima koji bi da druge disciplinuju poručuje da prvo pogledaju sebe.

Mi smo jasno kazali za nas kao politička partija nije prihvatljiva Laburstička stranka. Pomak je rekao da ne želi vlast sa nama, njihovi čelnici izjavljuju da neće dati podršku Vladi gdje je NES, oni su dakle ti drugi. Sa svim ostalim smo obavili kratke razgovore, najviše smo radili na koalicionom kapacitetu Osmorke, plus DF sa kojim ćemo mi u svakoj kombinaciji ići u vlast“, kaže Ružnić.

POMAK je sa NIP-om i Našom strankom formirao B3 koaliciju, zajedno imaju 6 glasova u skupštini koja ukupno broji 30 poslanika.

Svaki dan se sabira i presabira. Dosta naša lokalna kantonalna priča zavisi o višim nivoima državnom, federalnom.Mi ćemo ponavljam postupati u skladu sa dogovorim s kolegama iz NIP-a i Naše stranke“, kaže Zikrija Duraković iz POMAK-a.

Detalje donosi Snežana Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!