Ko dobija, a ko gubi diplomatske bitke na političkoj sceni

Vijesti 13. aug 202218:33 > 18:35 0 komentara
N1

Ko dobija, a ko gubi diplomatske bitke vaga se svaki dan u BIH. Jedno je sigurno, jedinstvena bh diplomatija ne postoji, a možda najbolji pokazatalj je odnos prema OHR-u u BiH. o čemu je za Večernji list govorio ratni član Predsjedništva BIH Ivo Komšić.

Da li su se političke partije sa sjedištem u Sarajevu pridružile prvom čovjeku SNSD-a Miloradu Dodiku u nastojanju da se Christianu Schmidtu stvori nepodnošljivo okruženje na poziciji visokog predstavnika. Ivo Komšić smatra da su izjednačile pozicije.

“Danas su protiv Visokog predstavnika samo oni koji ne žele dobro našoj zemlji, koji žele čist prostor za svoje sukobe i podjele, koji žele od međunarodne zajednice skriti svoju razaračku politiku. Visoki predstavnik je pravi glasnogovornik građana naše zemlje, on jedini ima priliku reći istinu o stanju u našoj zemlji u međunarodnim institucijama”, kazao je Ivo Komšić.

Lider SDA-a Bakir Izetbegović koji je dobio najveći aplauz na protestu ispred OHR-a. Hvalio se da upravo ova stranka dobija diplomatske bitke.

“Očigledno da je nedovoljno lobiranje za BiH jer je očigledno da je jedan potez Grlića Radmana ministra spoljnih poslova Hrvatske koji je dostavio visokom predstavniku odluku koju je trebao da donese, da je bio snažniji od svog tog lobiranja koje evo prob osanske diplomate lobiraju u svijetu, što fomralno, što neformalno”, kazao je Šemsudin Mehmedović.

Pritisak na Schmidta urodio je plodom, rješenje koje je bilo prihvatljivo strankama sa Hrvatskim predznakom nije prošlo, a stigao je novi zahtjev koji je rezultirao da predsjednik FBIH Marinko Čavara uputi u proceduru za imenovanje spisak četiri sudije Ustavnof Suda FBiH.

“Ima li HDZ uticaj na visokog predstavnika? Kako imam uticaj, ja na crnoj listi SAD. Ne znam čime sam toliko interesantan State departmentu da se oni bave da on nije imenovao sudce, pored svih problema sjetio se neko toga. Problem je glavni u unitarizmu najbrojnijeg naroad, a to su Bošnjaci”, smatra potpredsjednik FBiH Marinko Čavara.

Opširnije u prilogu Aleksandre Tolj – Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!