Koji je scenarij ako NES i SBiH napuste “Osmorku” u FBiH

N1/ F.Z.

Nakon današnjeg sastanka stranka "Osmorke" i SNSD-a, jasno je da NES i Stranka za BiH neće biti dio vladajuće većine na državnom nivou. Pitanje koje se samim tim nameće, jeste da li je ovim potezom ugrožena vlast na federalnom i kantonalnim nivoima?

“Nije bilo prostora kod SNSD-a i Trojke da se dogovore neka rješenja pošto je bilo mišljenje da je sporazum potpisan. Postavili smo pitanje zakona o državnoj imovini usvojenog u NSRS i mogućnosti povlačenja. Shodno našem kapacitetu smatrali smo da trebamo imati četiri ministarstva. Također, tu je i pitanje nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama u agencijama na nivou BiH i institucijama”, rekao je nakon današnjeg sastanka Ogrešević.

Ogrešević nije bio specifičan sa odgovorom na pitanje kako će se ovaj potez odraziti na saradnju na nižim nivoima, kazavši: “Vidjećemo”.

Podsjetimo, kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamenta BiH, “Osmorka” je sa HDZ-om i SNSD-om imala 25 zastupnika, mada na sjednicama do sada nijednom nije bilo pristuno svih 25. NES ima jednog zastupnika, Jasmina Emrića, a očekuju da će ih u stavovima pratiti i Zlatko Miletić.

22 glasa ukupno čine prostu većinu.

Semir Efendić, lider SBiH, je ponovio većinu stvari koje je Ogrešević rekao i dodao: “Žao mi je što i kolege iz Osmorke nisu malo više insistirali s nama da se malo više ova situacija popravi ne riječima već djelima”.

Naveo je kako teoretski većina postoji bez njih, ali da svi zastupnici ostalih stranaka moraju dolaziti na sjednice.

Efendić nije htio odgovarati na pitanja za niže nivoe vlasti već se osvrnuo na odluke Christiana Schmidta kazavši kako su dodatno zakomplikovale situaciju u FBiH.

“Ne zna se šta je gore, da li prvo donošenje odluke ili njeno tumačenje, to narušava naš demokratski sistem”.

Podsjetimo, zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH su i ranije najavljivali da je moguće da napuste Osmorku. Danas su medijima nezvanično napomenuli i da im je smetao izostanak Demokratske fronte. Konaković podcrtava da je to bila isključivo odluka stranke koju predvodi Željko Komšić, kao i da se sa NES-om i SBIH-om razgovaralo otvoreno o svemu.

“Nismo očekivali da kolege sa kojima sjedite povuku tako nekorektan potez. Ne postoji na političkoj sceni neko ko je ostao a da je tako nekorektnim potezima riješavao pitanja. Čini mi se da su podlegli pritiscima”, rekao je.

Dom naroda FBiH i Zastupnički dom!?

Dom naroda još nije konstituisan, međutim ako pomenute stranke odluče da ne sarađuju na federalnom nivou, postoji mogućnost da SDA dobije četvrtog delegata.

Ako bi se desio scenario da NES i Stranka za BiH ne učestvuju u formiranuju federalne vlasti, došlo bi do problema i u Zastupničkom domu gdje je moguće da ovaj savez ne bi imao potrebnu većinu.

Reagovao je i Elmedin Konaković, kazavši da nije očekivao da “kolege povuku tako nekorektan potez”.

Nas bez njih ima tačno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi. Pitam ih šta je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?“, upitao je.

Reakcija Konakovića na izlazak NES-a i SBiH: Nismo očekivali..

Posebno je problematičan Dom naroda FBiH koji još nije konstituisan, ali već sada u Klubu Bošnjaka SDA ima većinu u odnosu na “Osmorku”, a bez NES-a i SBiH bi ovaj savez imao i tri delegata manje.

Za izbor predsjednika i potpredsjednika FBIH, prema novim pravilima nakon odluke Christiana Schmidta, potrebno je mnogo više delegata. Sedam glasova je dovoljno u drugom krugu ukoliko se u prvom ništa ne riješi. To znači da bi Visoki predstavnik morao intervenisati, što mnogi i očekuju.

Što se tiče Skupština KS i USK gdje su ove stranke trebale i sarađivati, ukoliko NES i SBiH izađu iz partnerstva, lideri “Osmorke” smatraju da u Skupštini KS ne bi bilo većih problema, ali bi problem nastao u USK.

Nakon današnjeg sastanka, Nikšić ipak optimističan.

“Želimo praviti neki novi ambijent u BiH u kojem se može razgovarati i dogovarati i oko stvari oko kojih se eventualno ne slažemo. Biće puno lakše kada ovo sve zaživi, formiramo Vijeće ministara i pokažemo da radimo na rješavanju svakodnevnih problema građana BiH i kada je u pitanju funkcionisanje institucija BiH jer svi smo svjesni da imamo potpunu blokadu funkcionisanja svih institucija na nivou BiH”, rekao je Nermin Nikšić medijima nakon današnjeg sastanka.

Istovremeno, Milorad Dodik je potvrdio da SNSD povlači kandidaturu Denisa Šulića sa mjesta ministra za ljudska prava i izbjeglice u VIjeću ministara.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je ova stranka povukla kandidaturu Denisa Šulića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Dodik je nakon sastanka predstavnika SNSD-a i “osmorke” u Doboju rekao novinarima da će drugo ime umjesto Šulića biti razmatrano u narednom periodu, ali da okvirno postoji već jedno ime.

On je poručio da je SNSD, kao partner koji želi da formira vlast, otvoren za svaku vrstu razgovora o otvorenim temama.

U javnosti se stekao utisak da postoji neki veliki problemi. Mislim da to ne postoji. Postoje teme koje su iz ranijeg perioda kao što je imovina, koja je neriješena sa stanovišta Ustavnog suda, ali je sa stanovišta nas riješena“, izjavio je Dodik.

Lideri stranaka koji i dalje učestvuju u kreiranju buduće vlasti, uprkos silnim preprekama su uvjereni da će ispoštovati rokove i imenovati Vijeće ministara do kraja januara, a Vladu FBiH do kraja februara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare