Koliko su rudari doprinijeli bh. društvu, a kako se država odnosi prema njima?

Vijesti 21. dec 202319:41 0 komentara
N1

Nerijetko na ulicama traže svoja prava, nerijetko im kasni plata, a rade sa krocom i krampom kao i rudari prije 100 godina. Kada izađu iz mraka jame, često ih dočeka tmurna bh. svakodnevnica u kojoj ponekad mogu čuti da rudnike treba ugasiti. Na ovaj dan podsjećaju koliko su rudari doprinijeli društvu, ali i koliko su i dalje važan segment za energetski sektor.

Alija Sirotanović. Simbol Općine Breza, simbol radničke klase. Život je proveo ovdje. Inspiracija je generacijama rudara. Osman Šahić penziju je zaradio u istom rudniku kao i on. Bole ga česti problemi koje imaju rudari, ali i to što ih društvo dovoljno ne vrednuje. U vrijeme Alije Sirotanovića sve je u Brezi bilo drugačije.

”Čovjek koji je ostavio trag ne samo u Brezi, nego na širem području bivše Jugoslavije. To je bio čovjek skroman, čovjek koji je gledao da da lijep savjet, čovjek koji je cijenio ljude. Nikada se nije hvalisao svojim rezultatima”, kaže Osman Šahić, penzionisani rudar.

Rezultate i danas postižu brojni rudari. Oni su svojim radom razvili ovo mjesto. Sada im je najteže kada se u javnosti bez opterećenja, kao da to ne utiče na živote hiljada i hiljada porodica, govori o gašenju rudnika.

”Za mene strašna informacija, kada god se razgovara o tome… da bi se mogli rudnici zatvoriti. Neko je rudar 20 godina… ne da čovjek pomisli da ne bi mogao nešto drugo raditi u životu, nego to postane stil života. To bi bilo… ne znam. Ne samo meni, nego većini kolega… bila bi katastrofalna to situacija”, kaže Armin Beširović, rudar.

Zbog svega toga nove rudare teško je naći. Sada ih je u rudniku Breza 865, a prije dvije godine bilo ih je 1270. Ista je situacija i u drugim rudnicima.

”Ostalo svega 1700 radnika, a nekada je RMU Kreka brojala 11 hiljada radnika. Sve vam to govori… jedno stanje koje je neizdrživo i svi koji odlučuju u Vladi FBiH i Elektroprivredi moraju da kažu kako sve ovo vide i kažu da li im rudnici trebaju ili ne”, rekao je Zuhdija Tokić, Sindikat RMU Kreka .

Oni samo žele da nastave eksploatisati ugalj i time održavati energetski sektor. Nerado govore o ulaganjima u opremu, ali su platom, oni sa kojima smo razgovarali, zadovoljni. Rudare u Federaciji nerijetko brine da li će plata biti na vrijeme.

”Svjedoci smo da čim nema uglja nema struje, teška je situacija generalno. Poskupljenje struje građanstvo mi ne trebamo dozvoliti. U Brezi 70% stanovništva ovisi o rudniku da li direktno ili indirektno’‘, kaže Armel Jekalović, predsjednik Skupštine sindikata RMU Breza.

Dan rudara vrijeme je kada se i Ešref Muratović osvrće na svoj rudarski put. U rudniku je ozlijeđen, izgubio vid na jedno oko, ali se aktivno posvetio svom davno otkrivenom talentu – slikanju. Ovu izložbu priredio je za rudare. Tu su različiti motivi.

”Sada je to aktuelno, nažalost aktuelno… dijete Palestine, baš sam se oko njega namučio. Gledam maksimalno do u detalj da uradim. Ova tehnika je zahtjevna. Trudim se”, rekao je Ešref Muratović.

Za ljude koji silaze 300 metara ispod površine. Generacije su odhranjene rudarskom platom, samo da, kažu rudari iz Breze povodom svog dana, i dalje bude tako.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!