Koliko vremena je trebalo sadašnjim članicama da uđu u Evropsku uniju: Donosimo analizu

Vijesti 21. mar 202420:54 0 komentara
Julien WARNAND / POOL / AFP

Za godinu dana se, kažu evropski čelnici, na evropskom putu u BiH postiglo mnogo. Od novembra u javnosti cirkulišu i novi izrazi, svojstveni susjednim državama koje su započele pregovarački proces, primjećuje analitičar Adi Ćerimagić. Ipak, važnije od termina koji se vežu za pregovarački okvir, otvaranje pregovora, datum otvaranja, te glavne pregovarače, je hoće li se nešto promijeniti u međuvremenu?

Ali, raspoloženje za proširenje EU postoji. I to na više od 30 članica, s obzirom na to da, trenutno, broji 27. Najveće proširenje dogodilo se prije dvije decenije, kada je istog dana, 1. maja 2004. godine deset država pristupilo evropskom bloku. Između ostalih i Češka.

U međuvremenu, blok je napustila Velika Britanija. U procesu proširenja trenutno se nalazi 10 država. Uz šest koje čine regiju Zapadnog Balkana, odnosno, BiH, Srbiju, Crnu Goru, S.Makedoniju, Albaniju i Kosovo, tu su i Ukrajina, Moldavija Gruzija i Turska.

A koliko je vremena trebalo sadašnjim članicama da uđu u Evropsku uniju? Finskoj je, na primjer, trebalo tri godine. Sloveniji osam, dok je Hrvatskoj čak deset godina. Malta i Kipar čekali su čak 14 godina da uđu u EU.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!