Kome je Dodik poručio da se “više ne miješa u kuću niti da prebrojava ukućane i rođake”

Vijesti 10. jun 202415:28 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović "može da govori samo u ime Bošnjaka" i da bi za obraćanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću morao da pribavi stav tročlanog Predsjedništva BiH.

“Za međunarodni politički saobraćaj, za obraćanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on bi trebalo najprije da pribavi stav Predsjedništva BiH, pa onda da govori u ime BiH”, naglasio je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, Bećirović “nikako da se pomiri sa činjenicom da on može da govori samo u ime Bošnjaka i da svaka njegova izjava, poput ove o Svesrpskom saboru, predstavlja samo njegov lični stav za domaću upotrebu, na nekih dvadeset posto teritorije”.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu, “ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije”, entitetski predsjednik je kazao da Bećirović “kao Bošnjak musliman nema nikakve veze sa Svesrpskim saborom, niti Sabor ima veze sa narodom koji on predstavlja u Predsjedništvu BiH (članovi Predsjedništva BiH po Ustavu ne predstavljaju jedan narod, nego sve građane države)”.

Dodao je da su “priče o velikosrpskim projektima dio retorike 90-ih godina prošlog vijeka” i da su na toj “šupljoj priči” Bošnjaci tokom rata u BiH sebe “predstavljali kao žrtve tog projekta”.

Prema njegovim riječima, iz Bećirovićeve reakcije na Svesrpski sabor vidi se potreba da se pod kontrolu stavi Republika Srpska, Srbi i njihovi odnosi.

“Poručujem mu da nam se više ne miješa u kuću niti da nam prebrojava ukućane i rođake. Da nam se ne miješa u slavlja i okupljanja”, kazao je Dodik.

Govoreći o Bećirovićevim ocjenama da je Svesrpski sabor iskoristila Rusija da bi destabilizovala jugoistočnu Evropu zbog rata u Ukrajini, on je naveo da je “plašenje svijeta Rusijom i Rusima postala mantra bošnjačkih političara, koji misle da takvom retorikom kupe koju simpatiju Zapada”.

Ana Brnabić poručila da je Bećirović najveća prijetnja miru

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić također je komentirala Denisa Bećirovića poručivši da su ljudi poput predsjedavajućeg Predsjedništva BiH najveća prijetnja miru, te “najveći i nepopravljivi ekstremisti, ali da je velika sreća za region to što je njegov utjecaj ravan nuli”.

Povodom izjave Bećirovića u vezi sa Deklaracijom Svesrpskog sabora, Brnabić je navela da je “zabrinjavajuće to što on nije pročitao ni Dejtonski sporazum i da se čitava njegova politika svodi na mržnju prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

“Hajde i nekako što gospodin Bećirović nije pročitao Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena u subotu, 8. juna. Ali, izgleda da on nikada nije pročitao ni Dejtonski mirovni sporazum, što je posebno zabrinjavajuće. No, dobro – tako vam je to kada vam se čitava politika svodi na to da mrziš Vučića”, navela je Brnabić na društvenoj mreži “X”.

Ona je dodala da za to nije potrebno ni čitati deklaracije i mirovne sporazume koji su stub BiH, niti pažljivo slušati govore.

“Za to je potrebno samo da se prepustiš mržnji. Probudiš se ujutru – mrziš Vučića. Sat otkuca podne – mrziš Vučića. Legneš da spavaš – mrziš Vučića. Onda ti neki glasić kaže da je taj Vučić baš taj dan rekao da nam je najvažniji mir, da svi treba da se vrate poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nikome ne želimo loše i da je posebno važan suživot sa svima. Nema veze – ti i dalje mrziš Vučića”, navela je Brnabić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!