Kompenzacijski mandati u NSRS: DNS bi se rado vratio u vlast

Vijesti 12. nov 202221:51 1 komentar

“Dvotrećinska većina je nacionalni interes”, čulo se nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci. I tako smo dobili rečenicu iza koje se krije recept za politički spas onih koji su se na Opštim izborima "provukli kroz iglene uši".

Svaki četvrti narodni poslanik koji će u naredne četiri godine sjediti u klupama Narodne skupštine Republike Srpske dolazi sa kompenzacionih lista.

“Prvobitna namjena tih kompenzacija je bila da zbog složene formule po kojoj se dodjeljuju mandati taj ostatak, odnosno višak glasova da se raspodjeli drugim strankama. Međutim, u kombinaciji sa niskim izbornim cenzusom od 3% to zna biti jako kobno u principu da dobije vrlo nereprezentativne predstavnike u Narodnoj skupštini”, kazao je politički analitičar Vojislav Savić.

Odnosno one koji nisu izbor građana. Od njih 20 samo četvoro ih ima više od 3.000 glasova, od toga dvoje SNSD-ovaca. Apsolutna rekorderka u negativnom smislu je Andrea Gajić iz Pokreta za državu, a na testu povjerenja građana nije se proslavila ni dosadašnja ministarka trgovine Suzana Gašić. Istovremeno, rekorder je i Nenad Nešić čija stranka bi zahvaljujući kompenzacijama mogla imati kompletan klub ili bar poslaničku grupu.

“Ne bih se ja sa vama složio da smo se mi provukli kroz iglene uši”, istakao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Jer glas je glas, rekao bi lider DNS-a, do jučerašnjeg “Trećeg puta za Republiku Srpsku” koji je na izborima otišao stranputicom. Zahvaljujući kompenzacijama u skupštinske klupe će i brat lidera stranke Predrag Nešić, a ruku koje će DNS imati u sali je toliko da bi stranka nakon kratkog boravka u opoziciji mogla promijeniti kurs.

“Nisu htjeli sa nama da zarađuju i sarađuju. Svaki naš prijedlog koji smo uputili su odbili”, dodao je Nešić.

Pa bi DNS rado nazad u vlast, ako bi ona bila konstruktivnija. Naravno ključna spona – nacionalni interes.

“Ja to ne bih nazvao vraćanjem. To je sasvim novo formiranje nove Vlade Republike Srpske, a bavljenje politikom ima smisla jedno učestvovanje u vlasti. Nije bavljenje politikom biti vječita opozicija”, rekao je Nešić.

Vlasti su se ove jeseni nadali i Socijalisti Gorana Selaka. Ipak, uzalud. Direktan mandat nije obezbijedio niko, pa ni lider stranke koji je, baš kao i lider DNS-a, zadovoljan rezultatom.

“Gdje smo donijeli odluku da ćemo se odazvati eventualnim razgovorima i konsultacijama vazano kod predsjednika Republike Srpske, a nismo donijeli odluku vezano oko učešća u vlasti”, naglasio je Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Pa su sve karte na stolu, a ključni potez očekuje se od lidera SNSD-a. Želju za dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini ne krije, kao ni riješenost da ima četiri delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Sedam DNS-ovih i SPS-ovih poslanika bi mu olakšalo dolazak do cilja. A poznato je već da cilj ne bira sredstvo.

“Oni idu uvijek uz pobjednike i naravno da su tu uvijek one sinekure i privilegije koje bivstvovanje uz skute vlasti jednostavno nosi sa sobom. Tako da niti je iznenađenje, a pretpostavljam za mnoge nije ni razočaranje”, mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

Kao ni vijest o prvom preletaču u ovoj sezoni. Mediji spekulišu da je riječ o Draganu Brdaru, predsjedniku Opštinskog odbora DNS Kozarska Dubica koji je bio prvi na kompenzacionoj listi stranke koja mu je donijela mandat poslanika, a iz koje bi narednih dana trebao u vladajući NPS. Desi li se to DNS će u novi saziv sa tri, umjesto sa četiri poslanika.

A onima koji bi upitali o moralu u politici odgovor bi bio – morali su. Sve ostalo se vrlo lako zataška pričom o nacionalnom interesu i do narednih izbora uveliko zaboravi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare