Kompletiran Dom naroda FBiH, SDP dobio nove delegate

Vijesti 20. dec 202213:58 1 komentar
F.Z./N1

U Sarajevu je održana 99. sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kojoj je prisustvovalo šest članova CIK-a u sjedištu, te članica Vanja Bjelica Prutina online, zbog bolovanja. Usvojen je izvještaj o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Kantonalne skupštine su ranije održale sjednice na kojima su birale delegate za klubove Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH, a nakon dostavljanja izvještaja Centralnoj izbornoj komisiji BiH popunjavaju se četiri nedostajuća mjesta u klubu Srba i Ostalih.

CIK je ranije donio poseban akt kojim se propisuju način popune nedostajućih mjesta, a primjenjujući popis stanovništva iz 2013. godine.

Na prijedlog službe CIK je usvojio odluku, kojom će se konačno kompletirati Dom naroda Parlamenta FBIH.

Nedostajući delegati koje je danas CIK potvrdio su:

Iz reda Srba, iz Kantona Sarajevo, kandidatkinja Kristina Petrović (SDP), iz reda Ostalih tri kandidata, iz Kantona Sarajevo Belma Kapo (SDP), iz Tuzlanskog kantona – Halil Selimbašić (SDP), iz Zeničko-dobojskog kantona Almir Babajić (SDP).

“Neki kantoni će na osnovu ovih kriterijuma biti prezastupljeni, a neki neće biti u mogućnosti da popune zagarantovanu kvotu. Možda će biti i žalbi na ovakve naše odluke, ja ću je danas podržati. Ali ukoliko ovakva zakonska rješenja ostanu na snazi, moramo uobziriti i to. Jednostavno Dom se mora popuniti, ovo je način kad ljudi jednostavno nisu izabrani i to je to”, rekao je Željko Bakalar.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenim i podnesenim provjerama prijava političkih stranaka za učešće na prijevremenim izborima nakon otklanjanja nedostataka i nepravilnosti u prijavama. Izbori bi se trebali održati 5. februara 2023.

Srebrenik, Tuzla, Bihać, Zvornik će na prijevremenim izborima birati novog gradonačelnika, a načelnika će birati u Bratuncu i Vogošći.

Razmatrane su i ostavke, prestanci i dodjela zamjenskih mandata za Gradsko vijeće Goražde, Gračanica, Gradačac, Široki Brijeg, Visoko, Živinice, Općinsko vijeće Jajce, Kakanj, Novi Grad Sarajevo, Novi Travnik, Vogošća.

Razmatrana je i Informacija o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu, sa prijedlogom stranaka za reviziju na terenu

Na dnevnom redu je bila i Informacija o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, nezavisnih kandidata i finansiranju izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare