Komšić: OSBiH glavni motor NATO integracija

Vijesti 01. dec 202219:58 4 komentara
Željko Komšić (FENA/Amer Kajmović)

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti. Pripadnici OS su u proteklih 17 godina, izvršavanjem zadataka u zemlji i inozemstvu, kao i vlastitom profesionalnošću, znanjem i istrajnošću dali nemjerljiv doprinos ispunjavanju strateških ciljeva države BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 17. godišnjice ustroja i Dana Oružanih snaga BiH – 1. decembra, upriličenoj u Domu OSBiH u Sarajevu.

Sudionike svečanog skupa, uime Predsjedništva BiH kao vrhovne komande i u lično ime, pozdravio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako je Dan Oružanih snaga, prilika za podsjećanje na doprinos onih koji su uložili puno znanja, volje i truda u proces uspostave OSBiH.

“Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za što je bilo potrebno odlučnosti i strpljenja, danas, sedamnaest godina od osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je proces upostave OSBiH jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi”, kazao je Komšić.

Potcrtao je kako OSBiH predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cjeloj državi, kao i pouzdanog partnera svim građanima Bosne i Hercegovine i institucijama države, ali i saveznicima na međunarodnom planu.

“Kredibilitet i značaj OSBiH iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici OS dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu. Samo u ovoj godini OSBiH uspješno su učestovale u šest međunarodnih vojnih vježbi. Time su nastavile tradiciju uspješne saradnje sa saveznicima koja se ranijih godina ogledala kroz uspješno učešće u mirovnim misijama”, precizirao je Komšić.

Podsjetio je, istovremeno, na brojne primjere pomoći stanovništu BiH u sklopu civilno-vojne saradnje, odnosno u reagovanju na prirodne nepogodne i slične izazove.

“Od izuzetnog značaja za ukupni proces NATO integracija BiH jeste činjenica da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije OSBiH, prije par mjeseci uspješno završila provjeru tokom vježbi koje su održane na Manjači”, kazao je Komšić, navodeći kako je time nastavljena dobra saradnja sa saveznicima iz NATO-a te konstatovano da su jedinice OSBiH u stanju da postižu odlične rezultate u skladu s najvišim standardima.

Naglasio je kako je tome prethodilo učešće države BiH na Samitu NATO-a u Madridu u svojstvu pretendenta, zemlje koja je u procesu euroatlanskih aspiracija.

“U konačnici i dostavljanje Programa reformi za 2022 godinu od Vijeća ministara BiH, zajedno sa navedenim vojno-diplomatskim aktivnostima, svjedoči u ubrzanju puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-savezu. OSBiH u tome smislu definitivno predstavljaju glavni motor NATO integracija”, poručio je Komšić, pozivajući buduće nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da jačanje budžeta za odbranu i poboljšanje materijalnog statusa pripadnika OS uvrste u vrh prioriteta.

Poručio je, također, kako bez jakih OSBiH, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Stabilne i jake OSBiH glavna su garancija opstanka i stabilnosti države BiH, i poluga koja nikada i bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje kršeći međunarodno pravo vrše agresiju, značaj OS je u potunosti prvorazredan”, kazao je Komšić, čestitajući Dan OSBiH.

Istim povodom, sudionicima svečanosti su se obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničke komande OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, izražavajući zadovoljstvo svim onim što je obilježilo reformu odbrambenog sektora BiH, akcentirajući prioritete na planu euroatlantskih integracija.

Uz čestitke upućene povodom 17. godišnjice ustroja i Dana OSBiH, potcrtali su kako je ulaganje u sigurnost i odbranu najbolja investicija, te pozvali buduće vlasti da se dodatno angažiraju na kreiranju uvjeta za daljnji napredak i modernizaciju OSBiH.

Podžić i Mašović su sudionike ceremonije detaljno informirali o ključnim postignućima u sklopu sektora odbrane, kao i prioritetima za naredni period, te iskazali zahvalnost međunarodnim partnerima, a u prvom redu NATO Štabu u Sarajevu, EUFOR-u, OSCE-u i partnerskim zemljama za kontinuiranu podršku MO i OSBiH.

Svečanoj akademiji u povodu Dana OSBiH i 17. godišnjice njihovog ustroja, pored članova bh. Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića i najviših dužnosnika MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali su i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i članovi diplomatskog kora i dužnosnici međunarodnih organizacija, te brojni gosti i zvanice.

Akademija posvećena Danu OSBiH, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, propraćena je prigodnim muzičkim numerama bh. kompozitora i koncertom koji je za ovu priliku priredio i izveo Vojni orkestar OSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare